`Ενας νεαρός εκδότης

[inline:ef.jpg]
«Να τος! Ο Ψύλλος! Ο Ηλίας!» φώναξαν όλοι µαζί ßλέποντας τον Ηλία να µπαίνει στο καφενείο παρέα µε το Γαλαξία.

«Ηλία, η δεσποινίς Ηλιοπούλου είναι δηµοσιογράφος απ’ την Αθήνα!» είπε ο πρόεδρος µε επισηµότητα.

«Το ξέρω» ήταν η ξερή απάντηση του Ηλία.

«Κύριε συνάδελφε… λείψατε τρεις µέρες απ’ το χωριό. Θα ‘χατε πάει για κάποιο ρεπορτάζ, φαντάζοµαι… » αστειεύτηκε η Απριλιάνα τείνοντας το χέρι της προς το µέρος του.

Ο Ηλίας χαµογέλασε και της έδωσε διστακτικά το χέρι του.

«Σου µεταφέρω τους θερµούς χαιρετισµούς και τα συγχαρητήρια όλων των συντακτών της εφηµερίδας στην οποία εργάζοµαι. Ο Ψύλλος ήταν για όλους µας µια ευχάριστη έκπληξη. Επίσης, σου ανακοινώνω πως, σύµφωνα µε έρευνα που κάναµε, είσαι ο µικρότερος εκδότης εφηµερίδας στην Ελλάδα. »

»Απ’ τα στοιχεία που έχουµε, δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του Τύπου, σε όλο τον κόσµο, µικρότερος εκδότης από σένα. Ο µεγάλος εφευρέτης Τόµας Έντισον έßγαλε τον Εßδοµαδιαίο Κήρυκα µέσα στη σκευοφόρο ενός τρένου. Ξεκίνησε όµως σε λίγο µεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι εσύ…»

Όλοι οι χωρικοί άκουγαν εντυπωσιασµένοι. Ο Ηλίας είχε συγκινηθεί – ένας κόµπος τού έσφιγγε το λαιµό. Προσπάθησε να κρύψει τη συγκίνησή του και είπε:

«Όµως ο Έντισον σε ηλικία δώδεκα χρονών έßγαζε µια επαγγελµατική εφηµερίδα. Εγώ ούτε τυπογραφείο δεν έχω δει! Ο Ψύλλος δεν είναι εφηµερίδα, είναι ένα όνειρο, είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω…»

«Ο Ψύλλος είναι η πιο αγνή εφηµερίδα. Είναι η µαγεία!…» του ‘πε η Απριλιάνα. Και, ßγάζοντας δύο πακέτα από την τσάντα της, του τα πρόσφερε. «Είναι δώρα που σου προσφέρουν όλοι οι συντάκτες της εφηµερίδας που εργάζοµαι. Είναι συµßολικά: στιλό και δηµοσιογραφικό χαρτί…»

Ο Ηλίας δεν µπόρεσε άλλο να κρύψει τη συγκίνησή του – ξέσπασε σ’ ένα λυτρωτικό κλάµα.

Δηµήτρης Σπύρου, Ο Ψύλλος, εκδ. Πατάκη, 1995

Ο Ψύλλος (παρουσίαση της ταινίας) [πηγή: Μαθήµατα στο σκοτάδι

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *