Η αγωνία του Θεόφιλου Κορυδαλλέα

[inline:tk.jpg]
Η αγωνία του Θεόφιλου Κορυδαλλέα
Βρισκόμαστε στον 16 αιώνα.Ο Ελληνισμός είναι υπόδουλος των Τούρκων και ζεί στην πιο μαύρη αμάθια.Οι εκκλησίες είναι λίγες ,τα σχολεία είναι ανύπαρκτα και οι δρόμοι συγκοινωνίας προβλημα-
τικοί για να μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνούν και να απαιτούν μέτρα για ένα καλύτερο αύριο.
Εντελώς ξαφνικά βγήκε στα αστικά κέντρα ο λόγιος Θεόφιλος Κορυδαλλέας και έβγαζε διαλέξεις στα παιδιά των προυχόντων με σκοπό την πολιτισμική τους αναβάθμιση που θα έφερνε τον πόθο για την λύτωση απο τον τουρκοεβραικό ζυγό.
Σαν όχημα μόρφωσης προτίμησε τον αρχαίο `Ελληνα φιλίοσοφο Αριστοτέλη διότι ήταν τέτοια η αγριμιά των ραγιάδων ώστε χρειαζόταν πρώτα να σέβονται τις διαπροσωπικές τους σχέσεις ,ύστερα να κατανοούν την αξία του χρήματος και τέλος να μπορούν να συνάπτουν ανθεκτικές πολιτικές σχέ-
σεις ώστε να είναι σε θέση να σηκώσουν κεφάλι στο οθωμανικό κατεστημένο.
Ο Κορυδαλλέας ,αν και γνώρισε την αποθέωση απο πατριωτικούς κύκλους της εποχής ,κυνη-
γήθηκε απο τους μεγαλογαιοκτήμονες που είχαν συμφέροντα απο την διαίωνιση της τουρκικής εξουσίας στον ελληνικό χώρο.`Ηταν τόσο ισχυρή η επίδραση τους στα συμβούλια των δημογερόντων ώστε η πλειοψηφία του απλού λαού να τον θεωρεί ως τον “τρελλό του χωριού”,ως ένα παράφρονα και επικίνδυνο φιλόσοφο.
Μπορεί το έργο του Θεόφιλου να μην πέτυχε απόλυτα,όμως καλλιέργησε τον σπόρο για να αναδειχθούν οι μορφές των Νεκταρίου Τέρπου,Κοσμά Αιτωλού και Αδαμαντίου Κοραή οι οποίοι τόνισαν το ανώφελο του αντιδυτικισμού,την υποκρισία της τουρκικής εξουσίας και την παλινόρθωση της ελληνικής κυριαρχίας στην Μεσόγειο.
Μορφές σαν τον Κορυδαλλέα σπανίζαν εκείνη την εποχή και κατάφεραν να συνδυάζουν τον μυστικισμό του Βυζαντίου με τον ορθολογισμό της αρχαίας Ελλάδας. Επιπλέον πάντρευαν τον ουμανισμό της ιταλικής Αναγέννησης με τον πρωτοδιαφωτισμό του “Ερωτόκριτου” του Κορνηλίου Χορτάτζη.
Το μήνυμα του Κορυδαλλέα είναι αρκετά επίκαιρο:Δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι θυσαυροί της αμαρτωλής γής .Αρκεί μία κόλλα χαρτί και μία χούφτα θέλησης για να ανδρώσει κανείς τον πιο ισχυρό στρατό που θα γκρεμίσει απο τον θρόνο του τον πιο ισχυρό τύραννο.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *