Ακμή και προβλήματα του καπιταλισμού

Ακμή και προβλήματα του καπιταλισμού
Βασίλης Κρεμμύδας

[inline:images.jpg]
Με την εξέλιξη και παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού έχουμε τις ακόλουθες συνέπειες
-Η πορεία προς την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής απαιτούσε μεγάλα εργοστάσια με πολλές μηχανές και πολλούς εργάτες,απαιτούσε δηλαδή μεγάλα κεφάλαια που δεν ήταν δυνατόν να διαθέτει ένας άνθρωπος.Δημιουργήθηκαν λοιπόν οι εταιρείες.
-Επειδή το κύκλωμα πρώτη ύλη-παραγωγή-πώληση απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια,που ούτε η εταιρείες ήταν σε θέση να διαθέσουν σε κάθε στιγμή,δημιουργήθηκε το πιστωτικό σύστημα και πολλαπλασιάστηκαν οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια
-Η μηχανοποίηση της παραγωγής και η αύξηση της κατανάλωσης έκαναν την επένδυση τεραστίων κεφαλαίων αναγκαία,αλλά και διευκόλυναν τη συνένωση πολλών επιχειρήσεων σε μια.
-`Ολες οι παραπάνω αιτίες άνοιξαν το δρόμο για τη διαμόρφωση των μονοπωλίων,των επιχειρήσεων δηλαδή που είχαν την αποκλειστικότητα της παραγωγής και της διάθεσης στην αγορά ενός προιόντος.
Πέρα όμως από αυτά,το νεό οικονομικό σύστημα έκρυβε και κινδύνους: Εξαιτίας της παραγωγής και του διεθνούς ανταγωνισμού για τον έλεγχο της αγοράς,άρχισαν να εμφανίζονται οι λεγόμενες οικονομικές κρίσεις που θα γίνουν πιο βαθειές μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *