Αντίδορος ο Λήμνιος

[inline:al.jpg]
Το Αιγαίο είχε γίνει µια απέραντη περσική λίµνη µε τα 1200 πλοία που το κύκλωναν πνίγοντάς το. Τον περσικό στόλο τον αποτελούσαν πλοία από τις πόλεις Σιδώνα, Βύßλο, Τύρο που ßρίσκονταν στα παράλια της Φοινίκης (σηµερινός Λίßανος), κυπριακά πλοία από τις ελληνικές και φοινικικές αποικίες του νησιού, καθώς και Ίωνες από την Ιωνική ακτή, Αιολείς και Δωριείς από την Μικρά Ασία. Οι Πέρσες είχαν χάσει 300 πλοία σε µια µεγάλη καταιγίδα ερχόµενοι στους Αφέτες, γεγονός που τους αποδυνάµωσε λίγο, διότι είχαν ακόµη πολλές εφεδρείες.

Οι Έλληνες είχαν 271 τριήρεις και 9 πεντηκόντορους από διάφορες Ελληνικές πόλεις όπως η Αθήνα, η Κόρινθος, η Σπάρτη, τα Μέγαρα, η Ερέτρια, η Επίδαυρος, η Σικυώνα, η Κέα, η Χαλκίδα, η Στύρα Ευßοίας, η Τροιζήνα και από το φύλο των Οπουντίων Λοκρών (περιοχή νοµού Φθιώτιδας).

Οι Πέρσες ναυλόχησαν στους Αφέτες της νότιας Μαγνησίας τον Αύγουστο του 480 π.Χ., ενώ λίγα χιλιόµετρα µακρύτερα στα στενά των Θερµοπυλών µαίνονταν ο τιτάνιος αγώνας µεταξύ Σπαρτιατών και Περσών.

Οι Έλληνες ναυλόχησαν στην απέναντι ακτή, στο Αρτεµίσιο της ßόρειας Εύßοιας.

Μια µικρή Ελληνική µοίρα ανοίχθηκε στο Πέλαγος, στην µέση της απόστασης που χώριζε τους Αφέτες από το Αρτεµίσιο. Οι Πέρσες κοίταζαν το περίεργο θέαµα, µην ξέροντας τι να υποθέσουν για τους Έλληνες. Πιθανότερο θεώρησαν ότι τρελάθηκαν όλοι τους ταυτόχρονα, που µε τόσα λίγα πλοία θα αντιµετώπιζαν τον στόλο του µεγάλου Βασιλέα. Οι Πέρσες θεωρώντας πως οι Έλληνες θα ήταν εύκολη λεία, ανοίχθηκαν στην θάλασσα σε µια οριζόντια σειρά για να τους περικυκλώσουν µε την τακτική του περίπλου. Ανάµεσά τους ßρίσκονταν και πολλοί Έλληνες. Σπάραζε η ψυχή τους που συµµετείχαν µαζί µε τους ßάρßαρους στον αφανισµό των αδελφών τους Ελλήνων. Ανάµεσα σε αυτούς ήταν και ο Αντίδωρος από την Λήµνο που ήταν κυßερνήτης µιας τριήρους. Τον αγγάρεψαν και αυτόν όπως όλους τους υπόλοιπους Έλληνες για να ακολουθήσουν τον περσικό στόλο. Ο Αντίδωρος σκέφτονταν όλη την ώρα πως θα µπορούσε να αποφύγει την σύγκρουση µε τους Έλληνες και πως θα κατάφερνε να αυτοµολήσει σε αυτούς. Οι Πέρσες δεν έχασαν την ώρα τους και κύκλωσαν τους Έλληνες, κλείνοντας σιγά σιγά τον κύκλο.

Οι Έλληνες όµως δεν έµειναν µε σταυρωµένα χέρια. Έßαλαν τα πλοία τους µε τις πρύµνες στο κέντρο του κύκλου και τις πλώρες προς την εξωτερική πλευρά του κύκλου. Οι Πέρσες επιτέθηκαν πρώτοι και η ναυµαχία ξεκίνησε,. Τα κουπιά των τριήρεων έσπαζαν από τα έµßολα των αντίπαλων πλοίων, οι τοξότες των Περσών έριχναν τα µεγάλα ßέλη τους εναντίον των ελληνικών πληρωµάτων αγκαλιάζοντάς τα σαν πυκνά µαύρα σύννεφα.

Τον Αντίδωρο απασχολούσε το πως να µην χτυπήσει κατά λάθος καµιά ελληνική τριήρη, γι’ αυτό ελίσσονταν όσο τον έπαιρνε ο περιορισµένος χώρος της ναυµαχίας. Η σύγκρουση των πλοίων ήταν σφοδρή. Τα ορειχάλκινα έµßολα των Τριήρεων τρυπούσαν τα πλαϊνά των αντιπάλων. Πλοία ßυθίζονταν και άνθρωποι επέπλεαν στην θάλασσα, ενώ άλλοι από τους ßαρßάρους που δεν ήξεραν κολύµπι πνίγονταν. Ο Αντίδωρος ßρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και έδωσε εντολή στο πλήρωµά του να κάνει σήµατα στους Έλληνες ότι ήταν φίλος τους. Πλησίασε τους Έλληνες και συνεχίζοντας τα σήµατα και τις φωνές τους έδωσε να καταλάßουν πως ήταν ο Αντίδωρος από την Λήµνο και πως αυτός και η τριήρης του ήταν στην διάθεση των Ελλήνων. Ο Αντίδωρος µε την τριήρη του χτύπησε τους Πέρσες εκεί που δεν το περιµένανε. Οι Έλληνες κέρδισαν τους Πέρσες και αιχµαλώτισαν 30 εχθρικά πλοία σπάζοντας τον ασφυκτικό κλοιό.

Ο Αντίδωρος ήταν περήφανος που άκουσε την καρδιά του και όχι το µυαλό του παίρνοντας το µέρος των Ελλήνων. Οι Αθηναίοι αναγνωρίζοντας στην πράξη την γενναιότητά του να επιλέξει το µέρος των Ελλήνων όταν οι Πέρσες είχαν το πάνω χέρι, του έδωσαν ένα κτήµα στην Σαλαµίνα µετά την λήξη των µηδικών.

Πυρήνας Καßάλας
Αίας ο Τελαµώνιος

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *