Η αλήθεια για την επιμήκυνση του χρέους

[inline:dx.jpg]
Η ανωτέρω απόφαση του eurogroup επέτεινε και τη διγλωσσία σε κυßερνητικό επίπεδο, µε τον Πάγκαλο να προτείνει επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του συνολικού δηµοσίου χρέους, ύψους 330 δισ. ευρώ και την επίσηµη κυßερνητική θέση να επικεντρώνεται στην επιµήκυνση µόνο του δανείου των 110 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση όµως οι εµπνευστές της επιµήκυνσης του χρόνου αποπληρωµής των ελληνικών δανείων προς Ευρωζώνη και ΔΝΤ προσπαθούν επιµελώς να αποκρύψουν ότι παράταση της αποπληρωµής του χρέους σηµαίνει αντίστοιχα και παράταση του µνηµονίου και φυσικά παραµονή της ελληνικής πολιτικής και οικονοµικής ζωής υπό την κηδεµονία και τον άµεσο έλεγχο της τρόικας.
Σηµαίνει περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούληµα της δηµόσιας περιουσίας, διάλυση του εναποµείναντος κοινωνικού κράτους κτλ.
Θα πρέπει επίσης να επισηµανθεί ότι στον ßαθµό που υπάρξει επιµήκυνση της διάρκειας των δανείων άνω της τριετίας, τότε, σύµφωνα µε τη δανειακή σύµßαση Ελλάδας/χωρών Ευρωζώνης, το σηµερινό επιτόκιο δανεισµού που κυµαίνεται περίπου στο 5% θα αυξηθεί κατά µία µονάδα.
Ένα τέτοιο σενάριο συµφέρει περισσότερο τη γαλλική πλευρά, καθότι οι γαλλικές τράπεζες είναι πολύ περισσότερο εκτεθειµένες στο ελληνικό δηµόσιο χρέος από τις γερµανικές, αφού σύµφωνα µε στοιχεία του ΔΝΤ (Έκθεση 10/110, σελ. 127) στο τέλος του 2009 από τα 150 δισ. ευρώ ελληνικού δηµοσίου χρέους που κατείχαν οι ξένες τράπεζες, το 36% το κατείχαν οι γαλλικές τράπεζες έναντι 21% των γερµανικών τραπεζών.
Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραµατικά τους τελευταίους µήνες.
Νότης Μαυριάς

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *