Η κατάληψη του Δορύστολου από τον Ιωάννη Τσιμισκή (971)

[inline:it.jpg]
Κατάληψη του Δορύστολου από τον Ιωάννη Τσιμισκή (971)
Γουσταύος Σουλμπερξέ

Το πρωί της 25/7 / 971 ο Ρώσος ηγεμόνας , για να σώσει τη ζωή των πολεμιστών που του απόμειναν και μη μπορώντας να τους θρέψει,παραδέχθηκε την ήττα του με το πραχτικό του πνεύμα και τη μοιρολατρική εγκαρτέρηση που χαρακτηρίζει τους βάρβαρους.`Εστειλε στον βασιλιά πρέσβεις και ζητούσε ειρήνη με τους παρακάτω όρους
-Να παραδώσει το Δορύστολο και να φύγει από την Βουλγαρία επιστρέφοντας όλους τους αιχμαλώτους,με τον όρο να του επιτραπεί να γυρίσει στην πατρίδα του με ό,τι του έμεινε από τον στρατό του.
-Να του δοθούν τρόφιμα για διατροφή του πεινασμένου στρατού του
-Να δεχθούν οι Βυζαντινοί και πάλι τους Ρώσους ως φίλους της αυτοκρατορίας με την άδεια να έρχονται στο Βυζάντιο να πουλάνε τα προιόντα τους.
– Οι Ρώσοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην κάμουν ποτέ επιδρομή στη Χερσώνα της Κριμαίας,τελευταία κτήση του Βυζαντίου στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου.
Ο Τσιμισκής παρόλο που ήταν εξαιρετικά πολεμικός,κατάλαβε τα ευεργετήματα της ειρήνης που του ζητούσε και έκλεισε συμφωνία με τον Σβιατοσλάβο,μοίρασε τρόφιμα στους Ρώσους που επιζήσανε και ήταν περίπου 22.000.Αυτοί που σκοτώθηκαν υπολογίζονται σε 38.000

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *