Η κοινωνιολογία του ιπποδρόμου

Η κοινωνιολογία του ιπποδρόμου
[inline:kl.jpg]
Μετά την επικράτηση του Οκταβιανού το 31 π.χ. η εξουσία πέρασε στα χέρια της ολιγαρχίας η οποία μεταβίβαζε τις εντολές της στον εξαθλιωμένο λαό μέσω της Συγκλήτου.Είχαν χαθεί πλέον και οι ελπίδες για την πρόσβαση στα αξιώματα τοπικής αυτοδιοίκησης.Πλέον,τα λαικά στρώματα προορίζονταν για φορολογικές μονάδες ή για μονομάχοι στην σκληρή αρένη εάν έπεφταν έξω στα επαγγελματικά ή δεν σέβονταν την κοινωνική ιεραρχία.
Με την διάδοση του χριστιανισμού στη Ρωμαική αυτοκρατορία (64-96 μ.χ) έχουμε την πρώτες κοινωνικές αναταραχές καθώς πλέον η πλέμπα έχει μια χειροπιαστή ελπίδα ότι εάν στοιχηθεί στον χριστιανισμό θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του.
Τότε οι Ρωμαίοι ιεροφάντες (κουρίτες) σκέφτηκαν να ρίξουν μεγάλο μέρος του κρατικού προυπολογισμού στον ιππόδρομο ώστε μέσα από την χλιδή και επίδειξη των αγωνισμάτων να στρέψουν τα εξαθλιωμένα λαικά στρώματα στη νώθη ψυχαγωγία,να τα φανατίσουν και να απομακρύνουν τον εγκέφαλο τους από τις κοινωνικές απαγορεύσεις και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο που τα είχε ρίξει η αυτοκρατορική ρωμαική εξουσία.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *