Η μάχη της Ελλάδος με την Τρόικα

[inline:trk.jpg]
Για σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ στις 6 το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση των τροϊκανών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των πλειστηριασμών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το σχέδιο για τα ΕΑΣ, που πρέπει να υλοποιηθεί προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις. Και αυτό γιατί η συμφωνία για τα ΕΑΣ θα οδηγήσει στην εκταμίευση της εναπομείνασας από τον Ιούλιο δόσης του 1 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, καθώς η τρόικα εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για την εισπραξιμότητα του μέτρου.

Μεγάλο «αγκάθι» που απομένει είναι η αποδοχή από την πλευρά της τρόικας του σχεδίου που πρότεινε η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Η ελληνική πρόταση προβλέπει το σπάσιμο της επιχείρησης σε δύο κομμάτια. Στο ένα θα «φορτωθούν» οι κρατικές ενισχύσεις και θα οδηγηθεί σε διάλυση και το άλλο θα συνεχίσει να λειτουργεί, με εξαγωγικό προσανατολισμό δοκιμαστικά για 12 μήνες. Αν η δοκιμή πετύχει, η εταιρία θα συνεχίσει να εξάγει τα προϊόντα της. Διαφορετικά η υπό διαμόρφωση συμφωνία λέει ότι μετά το πέρας των 12 μηνών θα περιοριστεί στην κάλυψη των αναγκών του ελληνικού Στρατού.

Το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας προβλέπει ότι θα απομείνουν μόνο δύο παραγωγικές μονάδες, οι οποίες θα απασχολούν 341 εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι η λύση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, καθώς πάνω από 700 εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα απολυθούν.

Επίσης, οι τροϊκανοί θα δουν και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο απολύσεων στο Δημόσιο. Πρόκειται για 2.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα προστεθούν στις 2.000 απολύσεις που δέχεται η τρόικα από την ΕΡΤ, στο πλαίσιο της μνημονιακής απαίτησης για 4.000 απομακρύνσεις ως το τέλος του 2013.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα τεθούν και τα παρακάτω θέματα:

ΦΠΑ στην εστίαση. Η τρόικα ζητάει επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, καθώς θεωρεί ότι η εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος απέτυχε και ότι καταγράφεται υστέρηση εσόδων άνω των 200.000.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ζητάει παράταση του καθεστώτος και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σ’ αυτό μονομερώς.

Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με το συγκεκριμένο καθεστώς (απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως, η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ) και επιχειρηματολογεί ότι ανάλογο καθεστώς υπάρχει μόνο στην Ολλανδία, όπου η έγκριση του υπουργείου είναι τυπική διαδικασία.
Στέλιος Κράλογλου

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *