Η οικονομική διείσδυση των Βενετών στο Βυζάντιο

Η διείσδυση των Βενετών στο Βυζάντιο

[inline:ak.jpg]
Το διάστημα 1085-1095 ο ευπατρίδης αυτοκράτορας Αλέξιος `Α Κομνηνός αντιμετώπισε τους Νορμανδούς,μια πειρατική φυλή από τη Σκανδιναβία,που ζούσαν από ληστρικές επιδρομές και είχαν τις έδρες τους σε Γαλατία και Σικελία.
Βλέποντας την ανεκτικότητα των παράλιων δυτικών βαλκανικών φυλών,οι Νορμανδοί διείσδυσαν μέσω Δυρραχίου στη βυζαντινή αυτοκρατορία και προχωρούσαν προς τη Θεσσαλονίκη.
Ο Αλέξιος Κομνηνός έστειλε τοπικά στρατεύματα και τους αντιμετώπισαν νικηφόρα στη ξηρά,όμως ο νορμανδικός στόλος κατευθυνόταν με ορμή και κακία στη νύμφη του Θερμαικού και ο βυζαντινός στόλος ήταν υποτυπώδης.Η βυζαντινή ηγεσία πλησίασε τους Δυνατούς να δώσουν χρήματα για την κατασκευή ανταγωνιστικού στόλου,αυτοί όμως αρνήθηκαν την ίδια ώρα που η Εκκλησία εκποιούσε περιουσιακά στοιχεία για την αντιμετώπιση της εξωτερικής απειλής.
Τελικά ο Κομνηνός με πικρή καρδιά πήρε την στρατιωτική βοήθεια από τους Βενετούς και αναγκαστικά έδωσε στους εμπόρους τους ανθρωπιστικά και κεφαλαιοκρατικά προνόμια στα αστικά κέντρα της αυτοκρατορίας.
Οι Βενετοί νίκησαν τους Νορμανδούς και με τον αέρα της συμμαχικής αλληλεγγύης και υπεροχής έκαναν τέτοια οικονομική διείσδυση και κοινωνική παρέμβαση στη διοίκηση που υποσκέλισαν την τοπική ολιγαρχία και μεσαία τάξη.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *