Οι απόψεις του ζωγράφου-διανοούμενου

Οι απόψεις ενός διανοούμενου-ζωγράφου
Γιώργος Αγγελίδης

[inline:art.jpg]
1.Ποιος ο ρόλος του καλλιτέχνη σήμερα

Η φιλοδοξία του καλλιτέχνη είναι η φωνή του έθνους.Η κοινωνία,ο λαός περιμένουν από τον καλλιτέχνη να τους οδηγήσει στην αυτογνωσία.Επιπλέον,ο λαικός δημιουργός προβάλει την γοητεία του «περιθωριακού-ασήμαντου».Μπορεί να ζωγραφίσει μια γωνιά στον τοίχο με τέτοιο τρόπο που αυτός ο τοίχος να δείχνει σημαντικός.`Επειτα,ο παρατηρητής σκέφτεται: «Δεν σκέφτηκα ποτέ πόσο όμορφος είναι αυτός ο τοίχος.Ευχαριστώ που μας έδειξες ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από ομορφιά,αλλά ήμασταν τόσο τυφλοί να το δούμε».

2.Τι είναι τέχνη στη σύγχρονη εποχή
`Ενας `Ελληνας συγγραφέας,ο Γιώργος Χειμωνάς,δίνει μια απάντηση.Η τέχνη είναι μια πραγματικότητα πολύ πιο σημαντική από την ίδια.

3.Τι κάνει την διαφορά στη ζωγραφική σου
Το αντικείμενο μου είναι μια ποικιλία εκρηκτικότητας,υπερβολής και εικαστικού σουρεαλισμού.Είμαι επηρεασμένος από τα κόμικ

4.Γιατί δεν υπάρχει διάσημος ζωγράφος στην Ελλάδα
Γιατί δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη την ταυτότητα μας

5.Είσαι σίγουρος για κάτι
Δεν είμαι σίγουρος για τίποτα.Μεγαλώνοντας μαθαίνεις να ζείς με την αμφιβολία.Σίγουρος είναι ο φανατικός,ο τρελός και το παιδί.Ξεπέρασα όλες αυτές τις τάσεις.Αλλά είναι ο «ιερός σαλός» που στέκει εμπόδιο στις αντιξοότητες για την σωτηρία μας.

6.Τι είναι ο άνθρωπος
`Ανθρωπος στα ελληνικά σημαίνει εκείνος που κυττάζει με αυτοπεποίθηση στον ουρανό. (Εμείς οι `Ελληνες) είμαστε οι καθοδηγητές του πνευματικού βίου.

7.Ποιος ο σκοπός της ζωής
Ζούμε για να απολαύσουμε την θέωση.Να γίνουμε αυτό που ο θεός μας προόρισε να είμαστε: Μεταφυσικά έλλογα όντα.Και εάν δεν καταφέρουμε να γίνουμε άγγελοι,να γίνουμε τουλάχιστον καλοί καθοδηγητές (του λαού).Δεν έχει σημασία πόσο μακριά μπορούμε να φθάσουμε.Σημασία έχει να διαλέξουμε το μονοπάτι της αρετής.

8.Τι σημαίνει «ζείν»
Σημαίνει να σκέφθεσαι και να αισθάνεσαι.Πρέπει να ζήσουμε έντονα.Εννοώ να βάλουμε σε τάξη τις αισθ΄λησεις μας.Υπάρχουν βόλτα που πάνε μια βόλτα σ’ένα άσημο πάρκο και συλλέγουν εμπειρίες,σκέψεις και αισθήματα που αντιστοιχούν σε όσες ένας κοινός
Άνθρωπος συλλέγει σ΄ένα μήνα

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *