Οι κοινοί δεσμοί των Ελλήνων

Οι κοινοί δεσμοί των Ελλήνων
Θεόδωρος Κατσουλάκος

[inline:ol.jpg]
Οι `Ελληνες παρέμειναν σ’όλη την αρχαιότητα χωρισμένοι σε μικρά ανεξάρτητα κράτη.`Όμως είχαν πολλούς δεσμούς,που τους ένωναν μεταξύ τους.Ονομάζονταν `Ελληνες,μιλούσαν την ίδια γλώσσα και πίστευαν τους ίδιους θεούς.
Σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές γίνονταν πανελλήνιοι αγώνες,όπου έπαιρναν μέρος `Ελληνες απόλα τα μέρη.Σπουδαιότεροι αγώνες ήταν οι ολυμπιακο/ί,που γίνονταν στην Ολυμπία κάθε τέσερα χρόνια προς τιμήν του Δία.
Οι `Ελληνες μετρούσαν τα χρόνια με βάση τις ολυμπιάδες κι αρχή θεωρείται το έτος 776 π.χ.Οι κριτές των αγώνων ονομάζονταν ελλανοδίκες κι όλες οι πόλεις το είχαν καύχημα να έχουν ολυμπιιονίκες.`Οσο διαρκούσαν οι αγώνες,σταματούσαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις.Σήμερα οι ολυμπιακοί αγώνες είναι παγκόσμιοι και αποτελούν μια ευκαιρία συμφιλίωσης όλων των λαών της Γής.
Θρησκευτικά κέντρα,που ένωναν τον ελληνικό κόσμο,ήταν και τα μαντεία.Απ’αυτά οι `Ελληνες ζητούσαν χρησμούς,δηλαδή συμβουλές για σοβαρές υποθέσεις τους.Τα πιο σπουδαία μαντεία ήταν των Δελφών στη Φωκίδα και της Δωδώνης στην `Ηπειρο.
Τα κράτη που ήταν κοντά στο μαντείο των Δελφών είχαν δημιουργήσει μια οργάνωση,που φρόντιζε το μαντείο.Οι αντιπρόσωποι των κρατών της αμφικτυονίας συζητούσαν και πολλές φορές έλυναν με ειρηνικό τρόπο,διαφορές που παρουσιάζονταν μεταξύ των κρατών-μελών.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *