Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
[inline:ki.jpg]
Δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και έχει ανεβάσει στα κάγκελα εμπόρους, εμποροϋπαλλήλους, έως και βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάκη Γιακουμάτου, ορίζονται οι τρεις τουριστικές περιοχές στις οποίες επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο.
Οι τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας είναι οι εξής:

Η λίστα

1. Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα το ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου. Σημειώνεται ότι ως ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 13/1979, είναι η περιοχή που περικλείεται από τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ευφορίωνος, Θρασώνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθ. Διάκου, Λ. Συγγρού, Χατζηχρήστου, Καβαλλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, Περσεφόνης και Δεκελέων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή η οποία εκτείνεται από την Ομόνοια έως τα Πετράλωνα και το Κουκάκι και από το Κολωνάκι έως το Γκάζι.

2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα το ιστορικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. Ως ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με βάση την Υπουργική Απόφαση 3046/51009 του 1994, θεωρείται η περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Π. Μελά, που καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα των οδών Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο, την οδό Καραολή Δημητρίου, την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.

3. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα: Ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Κω, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμος Μυκόνου και ο Δήμος Θήρας. Να σημειωθεί ότι η Μύκονος και η Σαντορίνη προστέθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική συμφωνία με την τρόικα.

ΓΣΕΒΕΕ: «Ταφόπλακα» στην αγορά

Ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία και τον πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης που αφορά την κυριακάτικη λειτουργία όλο τον χρόνο των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας» εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ.
Η κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, είναι μια ακόμη πράξη, εχθρική προς τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επικυρώνοντας τις προθέσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των κοινωνικών φορέων, της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων.
Η συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, μόνο 4,2% των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση του τζίρου μετά την εφαρμογή του μέτρου για τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο.

Ξανθή Γούναρη

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *