Το κράτος των Παυλικιανών

[inline:pl.jpg]

Η βυζαντινή ηγεσία μόλις ομογενοποιήθηκε ιδεολογικά (κυριαρχία εικονόφιλων) και ταξικά (καθορισμός σφαιρών επιρροής σε αστούς και αγρότες μέσα στη βυζαντινή επικράτεια) αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το κρατικό μόρφωμα των Παυλικιανών.
Το παράνομο αυτό κρατίδιο συστήθηκε από την χορηγία του Βατικανού και την στρατιωτική εγγύηση του ισλαμικού βασιλείου της Δαμασκού και της Κοινοπολιτείας των Χαζάρων στο Καύκασο.Ως προς την κοινωνική του υφή ήταν μια άτυπη κοινοκτημοσύνη αγροτοποιμενικού χαρακτήρα με έντονο πολυφυλετικό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα,ένα κράμα κρυφοπαγανιστών και κρυφομουσουλμάνων.
Γύρω στα 844-854 το βυζαντινό κράτος οργάνωσε μια σειρά από εκστρατείες εναντίον των Παυλικιανών με βατήρα το ελαφρύ πεζικό.Τα «παλλικάρια»(ελαφρά οπλισμένοι ελληνορθόδοξοι χωρικοί) πρώτα νίκησαν σε μάχες εκ παρατάξεως τα ληστανταρτικά σώματα των περιφερειακών ποιμενικών κοινοτήτων των Παυλικιανών. Αμέσως μετά η συντριπτική πλειοψηφία του θεματικού στρατού της Μ.Ασίας πολιόρκησε και έκαυσε την Τεφρική,την πρωτεύουσα του άτυπου κρατιδίου.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *