Η απειλή των Τουρκοκυπρίων

Η απειλή των Τουρκοκυπρίων
Δημοσθένης Λιακόπουλος
[inline:tkp.jpg]
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία φαίνεται να σκληραίνει την στάση της στο εδαφικό, ζήτημα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ελληνοκύπριους για να αποδεχθούν ένα νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης συνάγεται και από δηλώσεις του «υπουργού» Εξωτερικών των Κατεχόμενων Οζντίλ Ναμί, ο οποίος τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία «δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των εδαφών, τα οποία προέβλεπε το σχέδιο Ανάν».

Σύμφωνα με τον Ναμί πέρασαν δέκα χρόνια από το σχέδιο Ανάν και στο διάστημα αυτό έγιναν επενδύσεις στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί οι Τούρκοι. «Πλέον, οι Τούρκοι έχουν συνδεθεί με την γη τους. Για αυτό τον λόγο, οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν (για το εδαφικό) δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστούν», ανέφερε.

Επίσης, ο Ναμί απέκλεισε την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), επιστροφή όμως που αποτελεί κλειδί των διαπραγματεύσεων και έχει τεθεί ως προυπόθεση από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκοκυπριακή ηγεσία πιστεύει, είπε ο Ναμί, ότι τα ΜΟΕ της νέας περιόδου είναι τα εξής: αποναρκοθέτηση, σύνδεση των δικτύων τηλεπικοινωνίας, ελεύθερη διακίνηση των τουρκοκυπριακών εμπορευμάτων και συνεργασία στους τομείς της παιδείας και του αθλητισμού.

Την ίδια στιγμή, Ο υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης Μεβλούτ Τσαβούζογλου, ο οποίος βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται ώστε να διευκολύνει και επιταχύνει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, αλλά και υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μετά την εξεύρεση λύσης, συνέχισε, και η “βόρεια” Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά την εφαρμογή του κεκτημένου η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη με ειδικούς και με σχέδια, παραπέμποντας στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε με τον «υπουργό» Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί για το θέμα αυτό. (tanea)

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.