Η ζωή σε βυζαντινό χωριό

[inline:horio.jpg]
Βυζαντινή Ιστορία
Η ζωή στο χωριό
Γιάννης Παπαγρηγορίου
Οι γεωργοί σηκώνονταν με το λάλημα του πετοινού,έπαιρναν το προσφάγι τους και έφευγαν για τα χωράφια.`Ολοι δούλευαν.Το βράδυ μαζεύοταν η οικογένεια,για να χαρούν όλοι μαζί το τέλος της ημέρας με φαγητό και ανάπαυση.
Σπουδαίο ρόλο στη ζωή των χωρικών έπαιζε ο ιερέας.Δεν τελούσε μόνο τις θρησκευτικές ακολουθίες,αλλά τους βοηθούσε και τους καθοδηγούσε.Πολλές φορές μάθαινε στα παιδιά γράμματα,ανάγνωση και αρίθμηση.
Η ζωή των βυζαντινών δεν ήταν μόνο δουλειά,είχε και τις χαρές της.Οι χωρικοί πήγαιναν στα πανηγύρια και γιόρταζαν με κατάνυξη τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης. Οργάνωναν γλέντια και είχαν κατάλληλα τραγούδια για όλες τις εκδηλώσεις,όπως τον γάμο,το θέρο,τον τρύγο και το κυνήγι. Η πιο διασκεδαστική συνήθεια των χωρικών ήταν να κυνηγούν με τα σκυλιά και να στήνουν παγίδες για τους λαγούς.
Οι γυναίκες ύφαιναν και έραβαν τα ρούχα όλης της οικογένειας.Οι άνδρες φορούσαν χιτώνα,ζωσμένο στη μέση.Οι βράκες τους ,που ήταν μακριές και στενές στα πόδια, έφθαναν μέχρι τον αστράγαλο.Οι γυναίκες φορούσαν μακριά φορέματα με ποδιές και τα στόλιζαν με ωραία κεντήματα και στολίδια.
Το χειμώνα, όταν ο καιρός τους κρατούσε στο σπίτι ,οι χωρικοί έφτιαχναν όμορφα πράγματα ,όπως κιλίμια και στρωσίδια με λαικά σχέδια ,σκαλιστά ξύλινα αντικείμενα και κοσμήματα με δέρμα και χάντρες. Αυτό βοήθησε πολύ να αναπτυχθεί η λαική τέχνη, που ξεχώριζε για την ομορφιά και την απλότητα της.
Τα χειμωνιάτικα βράδια κοντά στο τζάκι οι γέροντες διηγούνταν όμορφα παραμύθια για νεραίδες και δράκους και θρύλους από την παλιά ζωή. Οι πιο νέοι τραγουδούσαν ακριτικά τραγούδια και έλεγαν αινίγματα που ακόνιζαν το μυαλό.Διασκέδαζαν ακόμη με παιγνίδια,με παροιμίες και σατιρικές-κωμικές ιστορίες

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *