Η κατάσταση στο πολεμικό ναυτικό (1909)

Η κατάσταση του πολεμικού ναυτικού (1909)
Ιωάννης Παπαφλωράτος
[inline:pnt.jpg]
Μετά την ήττα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Πόλεμο του 1897. Έγινε μια βραχύβια αναφορά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναχαίτισης του Όπλου από τον Γεώργιο Θεοτόκη και περιγράφηκε σε αδρές γραμμές η συνεισφορά των αξιωματικών στο Κίνημα στο Γουδί. Η αναίμακτη επιτυχία των κινηματιών άλλαξε δραστικά το πολιτικό σκηνικό.

Εντούτοις, τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση περιήλθε σε αδιέξοδο, προσπαθώντας αφ’ ενός να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Συνδέσμου και αφ’ ετέρου να αποφύγει μια πολιτική κρίση στο Κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία διέθεταν ακόμη οι βουλευτές του Θεοτόκη. Μια ενδεχόμενη καταψήφιση της κυβέρνησης θα επέφερε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Ελλόχευε δε πάντοτε ο «κίνδυνος» σύστασης ενός κόμματος, τελούντος υπό την αιγίδα του Συνδέσμου, το οποίο θα αποσπούσε την πλειοψηφία των ψήφων. Προς τούτο, ο Μαυρομιχάλης προσπάθησε να αποφύγει την πολιτική φθορά, μη λαμβάνοντας αντιδημοφιλή μέτρα.
Στη Βουλή κατετίθεντο συνεχώς νομοσχέδια, πολλά εκ των οποίων ήταν παντελώς άσχετα με το πρόγραμμα του Συνδέσμου. Το γεγονός αυτό μείωσε τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, ενώ αναταραχή επικρατούσε και στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιτίας των μεγάλων ανακατατάξεων, οι οποίες είχαν επέλθει (προαγωγές μελών του Συνδέσμου, παραπομπή αντιφρονούντων σε ανακριτικά συμβούλια κ.ο.κ.). Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη στο Ναυτικό, οι αξιωματικοί του οποίου έβλεπαν και πάλι τον Στρατό Ξηράς να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στις νέες προμήθειες. Ταυτόχρονα, ένιωθαν πικραμένοι αφού ούτε στα κέντρα λήψεως αποφάσεων βρίσκονταν ούτε η προσφορά τους ετύγχανε της αναγνώρισης της κοινής γνώμης εξαιτίας της συνεχούς προβολής από τον Τύπο των συναδέλφων τους του Στρατού.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.