Κωνσταντίνος Γεράκης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
Ο Έλληνας που παραλίγο να γίνει βασιλιάς του Σιάμ

του ΘΩΜΑ ΜΑΣΤΑΚΟΥΡΗ
[inline:kg.jpg]

Από την εποχή του ομηρικού Οδυσσέα και του Α΄ μεγάλου Αποικισμού οι Έλληνες ακολουθούν τη δίψα τους για εξερεύνηση και ανακάλυψη νέων τόπων, αναζητώντας άφοβα καινούργιες πατρίδες, αλλά κουβαλώντας πάντα μέσα τους την ελληνική ψυχή. Ο Κωνσταντίνος Γεράκης (1647-1688) ήταν ένας από αυτούς τους Έλληνες. Αρμενίζοντας στις θάλασσες του κόσμου από έφηβος ακόμη, έφθασε ως την Άπω Ανατολή, όπου η ευφυΐα και το θάρρος του τον ανέβασαν πολύ ψηλά.

Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε στο Κάστρο της Άσσου, στην περιοχή του Φισκάρδου της βόρειας Κεφαλλονιάς. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, αν και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ήταν καθολικοί.1 Γνωρίζουμε το όνομα του πατέρα του (Τζουγάνης Γεράκης), αλλά όχι και της μητέρας του. Πάντως, ο παππούς του, Κωνσταντής Γεράκης, είχε παντρευτεί την Παγουλίνα Καγγελάρη, κόρη του καπετάνιου Μάρκου Καγγελάρη, ο οποίος αγωνίσθηκε πολλές φορές για την υπεράσπιση της Κεφαλλονιάς από τους Τούρκους και τους πειρατές, και μάλιστα είχε επισκεφθεί τη Βενετία ως εκπρόσωπος των Κεφαλλονιτών το 1561. Για διάφορους λόγους, όμως, φαίνεται ότι η οικογένεια είχε ξεπέσει και την εποχή που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα πραγματικά ανήσυχο πνεύμα, και του ήταν αδύνατον να αρκεστεί στα στενά όρια του νησιού του. Έτσι, από πολύ μικρός, σε ηλικία 13 μόλις ετών, έγινε μούτσος σε ένα αγγλικό καράβι. Έζησε για λίγο καιρό στην Αγγλία, έμαθε τη γλώσσα, και μάλιστα κάποια στιγμή εγκατέλειψε την Ορθοδοξία και ασπάστηκε το αγγλικανικό δόγμα. Κάποιος από τους εργοδότες του, ή ίσως ο ίδιος, άλλαξε το επώνυμό του από Γεράκης σε Falcon (στα αγγλικά γεράκι), που πολύ αργότερα, μετά την επαφή του με τους Γάλλους, έγινε Phaulcon, όνομα με το οποίο αναφέρεται στις περισσότερες μαρτυρίες, ιστορικά κείμενα και βιογραφίες.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *