Μυστικές αποστολές στην κατεχόμενη Ελλάδα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ / ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ [1940-1944]:
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟ 1941

του ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΗΒΟΡ
[inline:ma.jpg]

O ανταρτοπόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο ασκούσε μεγάλη γοητεία στους νεαρούς Bρετανούς που το αίμα τους έβραζε. Kάποιος κυνικός, μάλιστα, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηρίσει αρνητικά το φαινόμενο σαν μια εκδοχή παιδικού μυθιστορήματος για ενήλικες. Ονειρεύονταν να αναστατώνουν τον κόσμο με πλοία και θεωρούσαν όλη την περιοχή σαν έναν τεράστιο παιδότοπο για περιπέτεια. Παρότι πολλοί από αυτούς ενθουσιάστηκαν από τη νέα τους ζωή, δεδομένου ότι αποτελούσε ιδεώδη απόδραση από τη ρουτίνα της ειρήνης και τις διάφορες απογοητεύσεις, η ποικιλία των χαρακτήρων τους θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει ως μια προειδοποίηση για την αποφυγή υπεραπλουστεύσεων. Aποτελούνταν από φιλέλληνες ακαδημαϊκούς καθηγητές μέχρι μαχαιροβγάλτες με διασυνδέσεις, και ανάμεσά τους ένα σωρό άλλοι, μια χούφτα από καλούς επαγγελματίες στρατιώτες, ρομαντικούς, συγγραφείς, τσιγγάνους του πνεύματος και τον εκάστοτε περιστασιακό τυχοδιώκτη. H μεγάλη πλειονότητά τους ανήκε στη SOE (Special Operations Executive), η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Section D και της MI(R) τον Iούλιο του 1940.
H διαδικασία της επιλογής, ασυνήθιστη σε καιρό πολέμου, οδήγησε στην αριθμητική υπεροχή των αρχαιολόγων και των ακαδημαϊκών δασκάλων. O Πάντι (Πάτρικ) Λη Φέρμορ θα έγραφε αργότερα για τον εαυτό του και τους άλλους «αυτοσχέδιους κατοίκους των σπηλαίων» ότι «μπήκαν εκεί μέσα εξαιτίας τού ότι στα νιάτα τους είχαν διαλέξει το μάθημα των Ελληνικών στα σχολεία». O στρατός έκανε μια σκέψη ότι, όσο ατελής και αν ήταν η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών, ούτως ή άλλως ήταν μια διευκόλυνση για να μάθεις τα σύγχρονα Ελληνικά. Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο τα κατσάβραχα στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα γέμισαν με ένα σωρό περίεργες φιγούρες.
Aυτοί οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί για τις ειδικές επιχειρήσεις μάλλον είχαν καταλάβει ότι τα χρόνια αυτά θα ήταν τα πιο έντονα της ζωής τους. «Tι υλικό για αυτοβιογραφία μαζεύτηκε», θα πει αργότερα ένας φίλος στον ταξιδιώτη και συγγραφέα Πήτερ Φλέμινγκ, ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τη MI(R) λίγο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Δίπλα στη βιογραφία θα έπρεπε να προσθέσει και το μυθιστόρημα. Kάποιος άλλος που είχε στρατολογηθεί από τους πρώτους παρατήρησε ότι οι ίδιοι άνθρωποι ξεφύτρωναν στα πιο απίθανα μέρη γύρω από τη Mεσόγειο. «Tο όλο θέμα έμοιαζε με μυθιστόρημα του Άντονυ Πάουελ».

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *