Οι γραικύλοι

[inline:mt.jpg]
Συγγραφέας:Ρόδης Ρούφος
Τίτλος: Γραικύλοι
Εκδόσεις: ΔΟΛ

Το 88 π.χ η αρχαία Αθήνα αντιμετώπιζε ένα ταξικό πρόβλημα με εθνικές προεκτάσεις.Οι ολιγαρχικοί φιλορωμαίοι τιμοκράτες πρότειναν,μέσω του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας,την ενσωμάτωση της πόλης στην ρωμαική αυτοκρατορία και τη σύσταση απλής πολιτοφυλακής για την αντιμετώπιση ληστών,πειρατών και τυχόν βάρβαρων επιδρομέων. Οι δημοκρατικοί πατριώτες έμποροι πρότειναν την ανασύσταση στρατού και ναυτικού και την ένωση των δυνάμεων τους με τον Πόντιο ηγεμόνα Μιθριδάτη για την αντιμετώπιση του ρωμαικού κινδύνου.
Οι δημοκρατικοί, με αρχηγό τον Αθηνίωνα,ανέτρεψαν πραξικοπηματικά και εξόρισαν τους φιλορωμαίους συντηρητικούς ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον Μιθριδάτη το 86 π.χ.
Οι Ρωμαίοι,πιο πειθαρχημένοι και ετοιμοπόλεμοι,νίκησαν στην Χαιρώνεια τον μεικτό στρατό Αθηναίων-ποντίων και απέκλεισαν τον Πειραία.Τελικά,ύστερα από πολιορκία έξι μηνών (86 προς 85 π.χ) οι Αθηναίοι συνθηκολόγησαν για να προχωρήσουν οι Ρωμαίοι σε γενική σφαγή.
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο το οποίο περιγράφει αναλύτικα τον εμφύλιο σπαραγμό των Αθηναίων,την πονηριά του Μιθριδάτη να παριστάνει τον φίλο-σύμμαχο
Για να διεισδύσει απολυταρχικά στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και τον αριστοκρατικό κυνισμό του Σύλλα ο οποίος με απαράμιλλη δεξιοτεχνία απέφυγε τον ρωμαικό εμφύλιο και πέτυχε να μπεί διαιτητής στον γενικότερο ελληνικό τοπικισμό στρατολογόντας στρατιώτες για τις εκστρατεία του στον Πειραιά
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *