Οι μηχανισμοί των οίκων αξιολόγησης

[inline:oa.jpg]
Τους θεωρούν «καµικάζι» των αγορών. Τους κατηγορούν για «ειδικές αποστολές», µε στόχο κράτη και ολόκληρους λαούς. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως απλώς εκδίδουν εκτιµήσεις και προειδοποιήσεις, ώστε οι επενδυτές να είναι ενηµερωµένοι για ενδεχόµενες θετικές ή αρνητικές εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι πασίγνωστοι πλέον οίκοι αξιολόγησης κερδίζουν τεράστια ποσά από τις εκθέσεις που δηµοσιοποιούν για την κατάσταση χωρών, επιχειρήσεων και επενδυτικών προϊόντων, ακόµα και στην περίπτωση που οι εκτιµήσεις τους δεν ανταποκρίνονται στις πραγµατικές συνθήκες.
Το σηµαντικότερο, ωστόσο, είναι πως από την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι συγκεκριµένες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις κατάφεραν να ßγουν πιο ισχυρές ως προς την κερδοφορία τους, αλλά κι ως προς την επιρροή τους στις διεθνείς εξελίξεις. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι σε καµία περίπτωση δεν προέßλεψαν, ούτε προειδοποίησαν, για την επερχόµενη θύελλα στις αγορές!
Επιπλέον, µε την κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Ευρωζώνης, αρχής γενοµένης από την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να παίζουν και το δικό τους παιχνίδι, µε σαφείς πολιτικές παραµέτρους, καθώς δηµιουργούν τεχνητές πιέσεις εις ßάρος των χωρών που αντιµετωπίζουν πρόßληµα.
Το «παιχνίδι» ξεκίνησε πιέζοντας τη χώρα µας τις παραµονές της απόφασης για τη δηµιουργία του λεγόµενου µηχανισµού στήριξης, που αποτέλεσε και το ßήµα για την υποδούλωση της Ελλάδας, µέσω του περιßόητου µνηµονίου.
Με τη σχεδόν ταυτόχρονη υποßάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονοµίας, απέκοψαν κάθε δυνατότητα πρόσßασης της χώρας στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί, µε αποτέλεσµα η κυßέρνηση Παπανδρέου να χρησιµοποιήσει αυτή την κατάσταση ώστε να µας δεσµεύσει σε όσα επέßαλε η τρόικα.
Κώστας Ψωμιάδης

Οι μηχανισμοί των οίκων αξιολόγησης

Οι μηχανισμοί των οίκων αξιολόγησης
Ναταλία Δανδόλου
“Είμαστε οι ανεξάρτητοι σχολιαστές συγκεκριμένων δεδομένων.`Ενας οίκος αξιολόγησης μετράει την ικανότητα του οφειλέτη να εξυπηρετήσει έγκαιρα το χρέος του”.Με αυτά τα λόγια περιγράφει τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης ο Τόρστεν Χίνριχς,διευθυντής της Standar and Poor’s στη
Γερμανία,απαντώντας ουσιαστικά στην έντονη κριτική που έχουν δεχθεί οι εν λόγω εταιρείες.Με
Την αρωγή των κυβερνήσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού,τρείς οργανισμοί κατέχουν το
95% της αγοράς και με τζίρο 5 δις δολλαρίων έχουν κερδίσει πάνω από 2 δις δολλάρια μέσα από τις σκληρές περιπέτειες σκληρών τραπεζικών και χρηματιστηριακών εταιρειών.
“Πρόκειται για μια παρέα που στήνει παιχνίδια,στην οποία μετέχουν παίκτες,διαίτητες,αλλά και
Αυτοί που στοιχηματίζουν”,σχολιάζει αναλυτής της Wall Street.Τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά τις μαζικές υποβαθμίσεις ευρωπαικών χωρών,έχει αρχίσει να γίνεται λόγος στην Ε.Ε για την ανάγκη δημιουργίας μιας Ευρωπαικής Αρχής Αξιολόγησης.Επίσης,σε μια προσπάθεια να
Απαντήσει στους “τρείς μεγάλους”,η Κίνα έχει το δικό της οίκο,τον dagong,ο οποίος αξιολογεί
Ό,τι έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας της.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *