Ο Δεύτερος βαλκανικός πόλεμος

Ο δεύτερος βαλκανικός πόλεμος
Γεώργιος Μαλούχος

[inline:ks.jpg]
Στις 16 Ιουνίου 1913 ξεκίνησε ο δεύτερος βαλκανικός πόλεμος,αυτή τη φορά με τους Βούλγαρους να επιτίθονται εναντίον των Ελλήνων και των Σέρβων.Δύο ημέρες αργότερα η δεύτερη μεραρχία αναγκάζει το βουλγαρικό στρατό να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη μετά από μάχη που κράτησε μια ολόκληρη νύχτα,ενώ στις 19-21 Ιουνίου οι Βούλγαροι υφίστανται το πιο αποφασιστικό πλήγμα στο Κιλκίς και το Λαχανά.
Μέσα σε τρείς ημέρες,οι επιτιθέμενες ελληνικές μεραρχίες χάνουν πάνω από 8.000 άνδρες.Αλλά η Ελλάδα κερδίζει ουσιαστικά τον πόλεμο.Σειρά ολόκληρων μαχών ακολουθεί σε όλο το μέτωπο.
Πεζικό και ιππικό προχωρούν με μεγάλο κόστος σε αίμα αλλά ακάθεκτα,ενώ μονάδες του στόλου,όπως το αντιτορπιλικό Δόξα,τα ανιχνευτικά Πάνθηρ και Ιέραξ,φθάνουν και απελευθερώνουν την Καβάλα και τα αντιτορπιλικά Σπέτσαι,`Υδρα και Ασπίς απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Στις 17 Ιουλίου ο Βενιζέλος πηγαίνει για τη Διάσκεψη των εμπολέμων στο Βουκουρέστι.Στις 28 Ιουλίου υπογράφεται η συνθήκη του Δεύτερου Βαλκανικού πολέμου που είχε προκαλέσει η Βουλγαρία.Τα σύνορα της Ελλάδος φθάνουν πλέον στις εκβολές του Νέστου ποταμού.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *