Ο νωθρός αυτοκράτορας

Ο νωθρός αυτοκράτορας

[inline:Ab.jpg]
Ο Μιχαήλ `Η Παλαιολόγος κληροδότησε στο γυιό του Ανδρόνικο Β μια μικρομεσαία αυτοκρατορία εξαρτημένη από τη Βενετία και τη Γένοβα.Οι ντόπιοι έμποροι,οι γεωργοί και οι στρατιωτικοί ήταν στα όρια της επιβίωσης.`Οσο για τη διοίκηση ήταν στον έλεγχο 5-10 αριστοκρατικών οικογενειών που προωθούσαν τα συμφέροντα του Βυζαντίου μόνο όταν είχαν οικονομικές απολαβές.
Ο νέος αυτοκράτορας,ολίγον τι δειλός και νωθρός,άτομο της θεωρίας παρά της πράξης,τρόμαξε από την πίεση της ξενοκρατίας και πήγε με το ρεύμα της εποχής που ήθελε διάλυση της κεντρικής εξουσίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Πρώτον,παραχώρησε αυτονομία στις βυζαντινές πόλεις και ανέθεσε την είσπραξη των φόρων από τα ολιγαρχικά τζάκια προς απογοήτευση του λαού.Η νέα εξέλιξη ενίσχυσε την διαλυτική τάση καθώς ο άρχοντας της πόλης υπάκουε στη χώρα που του έδινε τα περισσότερα προνόμια.
Δεύτερον,διέλυσε τον ένδοξο στόλο και η φύλαξη των παραλίων και των νησιών θα γινόταν από το βενετικό στόλο.`Ισως το μέτρο αυτό να το πήρε κάτω από τη διείσδυση της ιταλικής πόλης στα οικονομικά του βασιλείου.
Τρίτον,κατήργησε τα θέματα της Μ.Ασίας αναθέτωντας την φύλαξη της ανατολικής βυζαντινής επικράτειας στη Καταλανική Εταιρεία (1315-1325).Το μέτρο αυτό δεν απέδωσε γιατί οι Ισπανοί σταμάτησαν να πολεμούν τους Τούρκους όταν η βυζαντινή ηγεσία έπαψε να πληρώνει.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *