Ο Χιτώνας του Αριστοτέλη

O Χιτώνας του Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης ,γόνος εύπορων ιατρών της Ολύνθου,κατέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλοσοφία και πολιτική στην Ακαδημία του πολύ Πλάτωνα. Απο την αρχή υπήρχαν διαφωνία με τον δάσκαλο του γιατί ο Πλάτων ήταν ιδεαλιστής και συγκεντρωτικός ,ενω ο Αριστοτέλης υλιστής και αποκεντρωτικός πιστεύοντας οτι απο την ύπαιθρο θα έρθει η ανάπτυξη της πόλης και όχι το αντίθετο.
Κορυφαία στιγμή του χαλικιδικιώτη διανοούμενου ήταν όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιπ-
πος `Β τον κάλεσε να διδάξει ηθική και τεχνογνωσία στο τότε ατίθασο πρίγκιπα Αλέξανδρο.Γρήγορα στην Μύεζα της Βέροιας μαζεύτηκε μία ομάδα ευπατρίδων την οποία ο Αριστοτέλης προσπάθησε να την μάθει να είναι φίλοι χωρίς υλικά ανταλλάγματα και να αγαπάν την πατρίδα. `Εμμεσα,πλήν σα-
φώς , τους μύησε στην “πανελλήνια Ιδέα” του σοφιστή Γοργία και του δικηγόρου -δημοσιογράφου Ισοκράτη. Αυτή η προοπτική μάγεψε τους νεαρούς οι οποίοι απο τότε άρχισαν να χρησιμοπιούν τον φιλόσοφο ως μυστικοσύμβουλο στις πολιτικές τους αποστολές.
`Οταν τα αετόπουλα πήραν τις ύπατες θέσεις του Μακεδονικού βασιλείου και κίνησαν τον πόλεμο κατά της Περσίας ,ο Αριστοτέλης έστειλε τον ανηψίο του Καλλισθένη για να ελέγχει τις κινήσεις τους.`Ομως γρήγορα ήρθε η σύγκρουση γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ανεχόταν υποδείξεις για μειωμένο ρόλο στους νότιους `Ελληνες και αυστηρότερη μεταχείριση στους βαρβάρους. Η ρήξη έφερε και την θανάτωση του άτυχου ανηψιού.
Σύντομα ο Αριστοτέλης παραιτήθηκε απο μυστικοπολιτικές φιλοδοξίες και ίδρυσε στην Αθήνα το Λύκειον στον οποίο προσπαθούσε να μαζέψει τους νέους απ’όλη την Ελλάδα και να τους μάθει να σέβονται τους νόμους και να σέβονται τις πολιτικές περιστάσεις εαν θέλουν να έχουν μία βιοψυχολογική ισορροπία με τον ευατό τους και την οικογένεια τους. Συνεχώς στην διδασκαλία τους τόνιζε οτι πίσω απο κάθε σωστή πολιτική πράξη κρύβεται μία ανιδιοτελής φιλία.
`Οσο γερνούσε ,τόσο φαινόταν στον Αριστοτέλη η πίκρα απο την απομάκρυνση του απο τα πολιτικά κέντρα. Εξάλλου ο νέος κόσμος των αυτοκρατοριών του φαινόταν τόσο ψυχρός σε σχέση με εκείνων της προσωπικής επαφής της πόλης-κράτους. Πέθανε σε κατάσταση ημισχιζοφρένειας απο την γέφυρα της Χαλκίδας.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *