Παράσταση αρχαίου θεάτρου

Στην Αθήνα γιορτάζονται αυτό τον καιρό οι μεγάλες γιορτές του Διόνυσου. Oι θεατρικοί αγώνες διαρκούν τέσσερις μέρες: τρεις για το διαγωνισμό της τραγωδίας και μια για τις κωμωδίες. Όλοι σηκώνονται πολύ πρωί, για να μπορέσουν να πιάσουν μια καλή θέση, αφού οι πιο πολλοί πολίτες της πόλης θα είναι εκεί. Πριν από λίγο καιρό μοιράστηκαν τα θεωρικά κι έτσι όλοι μπορούν να πάρουν ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις: φτωχοί και πλούσιοι, γυναίκες, νέοι και μέτοικοι.

Σε κάθε σπίτι ετοιμάζονται τα φαγητά και τα ποτά που θα πάρουν μαζί τους στο θέατρο, γιατί η μέρα θα είναι μεγάλη. Oι γυναίκες κάθονται στις ψηλότερες κερκίδες του θεάτρου. Πιο κάτω, στις καλύτερες θέσεις κάθονται οι άρχοντες της πόλης και οι ιερείς. Σήμερα (472 π. Χ.) ο ποιητής που μετέχει στους αγώνες είναι ο Αισχύλος που θα παρουσιάσει την τριλογία του «Πέρσες».

Φέτος οι χορηγοί έδωσαν πολλά χρήματα και, επειδή τα έργα του Αισχύλου είναι πάντα πολύ καλά, θα είναι μια εξαιρετική παράσταση. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τους υποκριτές, το χορό και τα κοστούμια. O κόσμος επευφημεί έναν χορηγό, όταν χρηματοδοτεί ένα καλό έργο.

Oι ηθοποιοί είναι όλοι άντρες. Φορούν μάσκες και έτσι μπορούν να παίζουν και γυναικείους ρόλους βάζοντας και τα κατάλληλα κοστούμια. Oι άντρες του χορού μιλούν όλοι μαζί και μόνο ο πρώτος, ο κορυφαίος, μπορεί να συνομιλεί με τους υποκριτές.

Όλοι βιάζονται! Το θέατρο είναι ήδη γεμάτο! O κόσμος αγωνιά να δει ποιοι θα κερδίσουν φέτος τους αγώνες. Oι νικητές αμείβονται μ’ ένα απλό στεφάνι από κισσό. Η δόξα τους όμως φτάνει σε όλα τα σημεία της Ελλάδας.

 

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *