Πλαταιές και Μυκάλη (479 π.χ)

Πλαταιές και Μυκάλη (479 π.χ)
Κώστας Χωρεάνθης

[inline:ps.jpg]
Ο περσικός στρατός,που είχε μείνει στη Θεσσαλία,το καλοκαίρι του 479 ξανακατέβηκε προς τα νότια.Ο Μαρδόνιος τώρα προσπάθησε με καλοπιάσματα να πάρει με το μέρος του τους Αθηναίους.`Όταν είδε πως η προσπάθεια του δεν είχε αποτέλεσμα,επιτέθηκε εναντίον της Αττικής.Γι’άλλη μια φορά οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν στα κοντινά νησιά και για άλλη μια φορά οι Πέρσες κατέστρεψαν την Αθήνα.
Στο μεταξύ ο συμμαχικός στρατός των Ελλήνων κινήθηκε προς την Αττική.Μαθαίνοντας το ο Μαρδόνιος,γύρισε πίσω και στρατοπέδευσε στις Πλαταιές,κοντά στο ποταμό Ασωπό.Εκεί,η πεδιάδα ήταν κατάλληλη για τη δράση του ιππικού.
Αρχηγός των Ελλήνων ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Παυσανίας.Ο Παυσανίας,
Εφαρμόζοντας ένα πολύπλοκο στρατηγικό σχέδιο,πέτυχε μια ολοκληρωτική νίκη (479 π.χ).Ο ίδιος ο Μαρδόνιος σκοτώθηκε και τα απομεινάριας της μεγάλης περσικής στρατιάς πήραν τον ντροπιασμένο δρόμο του γυρισμού.
`Υστερα από τη νίκη των Ελλήνων στις Πλαταιές,ο ελληνικός στόλος συνάντησε τον περσικό στη χερσόνησο της Μυκάλης.Τα πλοία των Περσών ήταν τραβηγμένα στη στεριά και οι άνδρες είχαν στρατοπεδεύσει εκεί κοντά.Ο αρχηγός του στόλου Λεωτυχίδης διέταξε έφοδο και οι `Ελληνες πέτυχαν μεγάλη νίκη.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *