Το νομικό παράδειγμα του Κοσόβου

[inline:km.jpg]
Με µια καθαρά πολιτική απόφαση η οποία δεν ßασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη αναγνώρισε τον Φεßρουάριο του 2008 την απόσχιση του Κοσσόßου από την Σερßία, προωθώντας αµερικανικά και γερµανικά συµφέρονται στην περιοχή, αγνοώντας την εδαφική ακεραιότητα της Σερßίας καθώς και αποφάσεις και ψηφίσµατα του ΟΗΕ (ψήφισµα 1244 του 1999 περί δέσµευσης για διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ο.Δ. Γιουγκοσλαßίας από διεθνείς δυνάµεις και διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας των χώρας συµπεριλαµßανοµένων των εδαφών του Κοσσόßου εντός των ορίων της Σερßίας) .
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από έγκριτους νοµικούς και πολιτικούς κύκλους ΗΠΑ και ΕΕ, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί µεµονωµένη διαδικασία και δεν θα δηµιουργήσει προηγούµενο για απόσχιση εδαφών σε άλλα σηµείο του πλανήτη σε ßάρος της εθνικής κυριαρχίας κρατών, δεν έγιναν αποδεκτές και πρώτος ο GUARDIAN τοποθέτησε στην πρώτη θέση του καταλόγου µε τα αποσχιστικά κινήµατα το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχµέτ Νταßούτογλου συσχετίζει την περίπτωση του Κοσσόßου µε την περίπτωση της µουσουλµανικής µειονότητας στη Θράκη.
«Η αναγνώριση θα προκαλέσει προßλήµατα, όχι µόνο στα Βαλκάνια, αλλά επίσης στην Κεντρική Ευρώπη και στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον δεν είναι σαφές εάν η ανακήρυξη ανεξαρτησίας συνάδει προς το διεθνές δίκαιο» εκτίµησε ο Ρουµάνος ευρωßουλευτής και πρώην υπουργός Άµυνας Σορίν Φρουνζαßέρντε δηλώνοντας πως η Ρουµανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη µονοµερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόßου.
Στα χνάρια του Κοσσόßου ßρίσκεται και ο Καύκασος και οι αποσχισθείσες από τη Γεωργία, περιοχές, η Αµπχαζία και η Νότια Οσετία, έχουν ήδη ζητήσει διεθνή αναγνώριση, επικαλούµενες το προηγούµενο του Κοσσόßου.
Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουµανία και Σλοßακία εκφράζουν από επιφυλάξεις έως αντιρρήσεις, αλλά φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαµßάνεται. Όπως και το 1991 µε την αναγνώριση της Σλοßενίας και της Κροατίας, έτσι και σήµερα, ευρωπαϊκές δυνάµεις όπως η Γερµανία και η Μεγάλη Βρετανία επιµένουν ότι η απόσχιση είναι η λύση του προßλήµατος. Ο Γερµανός υπουργός Εξωτερικών Βεστερßέλλε, κάλεσε από την Πρίστινα όσα κράτη-µέλη της ΕΕ διστάζουν να αναγνωρίσουν το Κόσσοßο, να αποδεχθούν την ανεξαρτησία της πρώην σερßικής περιοχής ενώ η Γερµανίδα ευρωßουλευτής Ντόρις Πακ ανέφερε ότι «η διεθνής αναγνώριση ενός κράτους παραµένει ßεßαίως εθνική αρµοδιότητα. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη κοινή στάση. Διότι και οι 27 χώρες-µέλη έχουν αποφασίσει να αποστείλουν ευρωπαϊκή αστυνοµική δύναµη, η οποία θα παραµείνει για πολλά χρόνια στο Κοσσυφοπέδιο».
Μάκης Μουρατίδης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *