Το τέλος της λατινοκρατίας στον ελλαδικό χώρο

Το τέλος της Λατινοκρατίας στον ελληνικό χώρο
Ειρήνη Κατσίμπρη

[inline:ept.jpg]
Με την παράδοση του Χάνδακα το 1669 ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους και παράλληλα αποκαταστάθηκε η γεωγραφική,πολιτική και οικονομική ενότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή.
Οι βενετοτουρκικές συγκρούσεις σταμάτησαν οριστικά με τη Συνθήκη του Πασάροβιτς (1718), όταν οι Βενετοί θα εγκαταλείπουν οριστικά πλέον την Πελοπόννησο.`Εκτοτε η βενετική κυριαρχία κυριαρχία περιορίστηκε στα Επτάνησα,τα οποία με τη Συνθήκη του Καμποφόρμιο (1797) πέρασαν στους Γάλλους.
Με την Ρωσοτουρκική Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1800) δημιουργήθηκε η ημιαυτόνομη Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων,η οποία ήταν φόρου υποτελής στο Σουλτάνο και είχε την υποχρέωση να δέχεται ρωσικό στρατό στο έδαφος της.
Το 1806,μετά την έναρξη του νέου Ρωσοτουρκικού πολέμου,η Τουρκία έχασε κάθε δικαίωμα στα Επτάνησα,τα οποία όμως με τη Συνθήκη του Τιλσίτ (1807) περιήλθαν πάλι υπό γαλλική κυριαρχία.
Μετά το 1809 οι `Αγγλοι αρχίζουν να καταλαμβάνουν ένα ένα τα νησιά του Ιονίου στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής τους εναντίον του Ναπολέοντα.Το Νοέμβριο του 1815 με τη Συνθήκη των Παρισίων ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων και τέθηκαν υπό αγγλική προστασία.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *