1261:Η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης

[inline:mixail.jpg]
1261:Η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης
Γιάννης Παπαγρηγορίου

Ο αυτοκράτορας της Νίκαιας Μιχαήλ `Η Παλαιολόγος έστρεψε την προσοχή του προς την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να την ξαναπάρει.Σ’αυτό βοήθησε και η τύχη.Είχε στείλει το στρατηγό Αλέξιο Στρατηγόπουλο να περιπολεί κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας.Εκείνος όμως,με δική του πρωτοβουλία,πλησίασε στη Βασιλεύουσα.Πληροφορήθηκε τότε ότι η άμυνα της Πόλης ήταν μηδαμινή.Μπήκε,λοιπόν,στην Πόλη και σχεδόν χωρίς αντίσταση την ελευθέρωσε από τους Φράγκους το 1261 μ.Χ.
Με τον Μιχαήλ Παλαιολόγο ως αυτοκράτορα το Βυζάντιο κατόρθωσε να ανακτήσει μεγάλο μέρος της Μακεδονίας,της Ηπείρου,της Θεσσαλονίκης και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.
`Όμως πολλοί και επικίνδυνοι εχθροί απειλούσαν πάλι την αυτοκρατορία.Από την Δύση οι Φράγκοι διεκδικούσαν το Βυζάντιο,οι Βενετοί ,οι Γενοβέζοι και οι Γενουάτες ζητούσαν συνέχεια όλο και περισσότερα εμπορικά προνόμια.Από τον βορρά οι Βούλγαροι κι οι Σέρβοι λεηλάτησαν τη χώρα και ήθελαν να κυριαρχήσουν.Από την Ανατολή παρουσιάστηκαν οι Οθωμανοί Τούρκοι,που στάθηκαν οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της αυτοκρατορίας.
Τον ίδιο καιρό το κράτος είχε να αντιμετωπίσει και πολλά εσωτερικά προβλήματα.Οι Φράγκοι άφησαν πίσω τους ένα σωρό από ερείπια.Ο στρατός ήταν μισθοφωρικός.Η παραγωγή είχε μειωθεί,γιατί οι Παλαιολόγοι στηρίχθηκαν στους δυνατούς.Στη Μακεδονία και Θράκη γίνονταν ταραχές.Πολλές φορές οι ίδιοι οι Παλαιολόγοι φιλονικούσαν μεταξύ τους για την εξουσία.
`Όλα φανέρωναν ότι η βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν σκιά του παλιού της εαυτού και δεν υπήρχε η παραμικρή ελπίδα να ανακτήσει την παλιά της δόξα και δύναμη,πόσο μάλλον να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *