Το πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις

Το πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις
[inline:id.jpg]
Νέα συμφορά βρήκε την κυβέρνηση με τα έσοδα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), τα οποία ανήλθαν σε μόλις 245.000.000 ευρώ στο εννιάμηνο του 2013, έναντι μνημονιακού στόχου 2,6 δισ. ευρώ που αναθεωρήθηκε πρόσφατα σε 1,3 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι στις αρχές του Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε τα 622.000.000 ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί ακόμα και κουτσουρεμένος ο στόχος των εσόδων. Τα στοιχεία προέρχονται από τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ για το 2013 που κυκλοφόρησε με καθυστέρηση εβδομάδων την περασμένη Παρασκευή.

Οι προβλέψεις για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αποδεικνύονται πρόχειρες, έστω και αν έχουν αναθεωρηθεί περίπου δέκα φορές από την περίοδο που γράφτηκε το πρώτο Μνημόνιο. Στην ουσία, οι δανειστές χρησιμοποιούσαν τα προσδοκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ως «μαξιλάρι», προκειμένου να παρουσιάζουν ως βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τώρα θεωρούν ρεαλιστικό στόχο την άντληση περίπου 4 δισ. ευρώ το 2014, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τινάξει στον αέρα τους περισσότερους από τους κρίσιμους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Σε περιπτώσεις όπως ο ΟΛΠ και η ΛΑΡΚΟ απειλεί με πρόστιμα και παρεμβάσεις αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την πώληση ή παραχώρησή τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΤΑΙΠΕΔ από πλευράς εσόδων είναι το γεγονός ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (στο διάστημα Απριλίου-Ιουλίου) εισέπραξε μόλις 16.000.000 ευρώ και από πώληση μετοχών ή και δικαιωμάτων Alpha Bank, Εθνικής και ΟΠΑΠ. Στο τρίτο τρίμηνο η εικόνα βελτιώθηκε, καθώς τον Ιούλιο εισπράχθηκε το τίμημα από την πώληση του ακινήτου στο Λονδίνο, ύψους 27.000.000 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο το υπόλοιπο του αντιτίμου για την απόκτηση επικαρπίας επί του δικαιώματος αξιοποίησης για 90 έτη του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στον όμιλο Lamda Development, το οποίο ανέρχεται σε 12.100.000 ευρώ, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

Φώτης Κόλλιας

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *