Η επιθέτικοτητα της `Αγκυρας στην Ελλάδα

Η επιθετικότητα της `Αγκυρας στην Ελλάδα
[inline:ag.jpg]
Η άρνηση της κυβέρνησης Ερντογαν να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης απασχολεί τον τουρκικό τύπο και αναγκάζει την Άγκυρα να δικαιολογηθεί, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές επικρίσεις της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.
Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί τώρα να μεταφέρει το ζήτημα στο “πρόβλημα” της κατάστασης της “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα και καλεί την ΕΕ να παρέμβει.
Η Τουρκία ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα δείξει τώρα ενδιαφέρον για την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας σε χώρες της Ευρώπης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Λεβεντ Γκιουμουκτσού σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΕΕ κατά της κυβέρνησης του κ.Ρετσεπ Ταγιπ Ερντογαν.
Η Κομισιόν σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη Σχολή της Χάλκης τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει την εκπαίδευση των μειονοτήτων της “ως εκδήλωση σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών και όχι σαν ζήτημα διαβουλεύσεων είτε διμερών σχέσεων”.
Σε απάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι “είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όπως το γεγονός ότι στερείται του δικαιώματος να καθορίζει η ίδια την εθνική της ταυτότητα και να εκλέγει η ίδια τους θρησκευτικούς ηγέτες της όπως και το ότι στους αυτόχθονες στα Δωδεκάνησα δεν τους παραχωρείται ούτε καθεστώς μειονότητας ώστε θα προκαλέσουν την προσοχή της ΕΕ”.
(tovima)

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *