Ακροπόλεις και Ανάκτορα στις Μυκήνες

Ακροπόλεις και Ανάκτορα των Μυκηναίων
Αθηνά Καλογεροπούλου

[inline:mk.jpg]
Σειρά από μεγάλα ανάκτορα,χτισμένα πάνω σε οχυρωμένες πόλεις και προστατευμένα από ισχυρότατα τείχη,είναι σήμερα γνωστά,εκτός από τις Μυκήνες,στην Τίρυνθα,στην Ασινόη,στην Πύλο,στην Θήβα,στην `Αρνη(Γλά Βοιωτίας),στην Ιωλκό(στο Βόλο).
Κεντρικός πυρήνας των μυκηναικών ανακτόρων είναι πάντα το μέγαρο με τη χαρακτηριστική εστία στο κέντρο και το πρόπυλο εμπρός,που βγάζει σε μια υπαίθρια αυλή.Δεξιά κι αριστερά απλώνονται άλλα διαμερίσματα.
Τα ανάκτορα της μυκηναικής εποχής είναι μεγάλα κτίρια,όχι όμως πολυόροφα σαν τα μινωικά.Υποθέτουν οι ειδικοί ότι θα είχαν δύο πατώματα.Τους εσωτερικούς τοίχους στόλιζαν πολύχρωμες τοιχογραφίες.Ο βασιλιάς κατοικεί στην Ακρόπολη,όπου εκτός από τα ανάκτορα του έχουν ξεχωριστές επαύλεις μερικοί συγγενείς του.
Αντίθετα απ’ότι συμβαίνει στην Κρήτη,ψηλά και γερά τείχη,με μεγάλο πάχος και πύλη που την προστατεύουν πύργοι,περιζώνουν τις μυκηναικές ακροπόλεις.Οι ίδιοι οι αρχαίοι θαύμαζαν βλέποντας τις πελώριες πέτρες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους.Τα είπαν γι’αυτό κυκλώπεια,γιατί μονάχα όντα υπερφυσικά.σαν τους Κύκλωπες,πίστευαν πως θα ήταν δυνατό να μετακινήσουν αυτούς τους τεράστιους ογκόλιθους.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *