Η αδέξια πολιτική της δυναστείας των Αγγέλων

Η αδέξια πολιτική της δυναστείας των Αγγέλων

[inline:ia.jpg]
Ο Ισαάκιος `Αγγελος ανέβηκε στο βυζαντινό θρόνο κατ’απαίτηση του λαού το 1185 για να τον απαλλάξει από τον τρομοκράτη βασιλιά Ανδρόνικο `Α και να απαλλάξει την αυτοκρατορία από τους Νορμανδούς που πλησίαζαν στη Βασιλεύουσα.
Στην αρχή όλα πήγαν καλά: Οι Νορμανδοί απεκρούστηκαν οριστικά τον `Αυγουστο του 1185 στο Στρυμώνα ποταμό και έφυγαν για την Σικελία ενώ εμπεδώθηκαν η τάξη και η πειθαρχία στη βυζαντινή καθημερινότητα.Οι διώξεις και οι αποκεφαλισμοί πολιτών σταμάτησαν.
Τα προβλήματα άρχισαν όταν ο νέος βασιλιάς και ο κατά παράβαση διάδοχος του Αλέξιος `Γ `Αγγελος (1195) συνέχισαν την φιλοισλαμική πολιτική του Ανδρόνικου Κομνηνού.Συγκεκριμένα οι βυζαντινοί πρέσβεις υπέγραψαν μια σειρά από συνθήκες με το κράτος του Σαλαντίν που απειλούσε τη βιωσιμότητα των λατινικών πριγκιπάτων Αντιοχείας,Τύρου και Ιερουσαλήμων.
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι,μα το πιο πιθανό είναι ότι η βυζαντινή ηγεσία
Απειλούσε ότι θα στρέψει τα ισλαμικά βασίλεια εναντίον των λατινικών πριγκιπάτων εάν δεν την χρηματοδοτούσε η βενετική παροικία της Κωνσταντινούπολης.Με αυτό το αλήτικο τρόπο η αριστοκρατία χρησιμοποιούσε τα βενετικά φλωριά για κραιπάλες και εξωραιστικά έργα των φιλικών της πολιτικών μηχανικών την ώρα που η φτωχολογιά στις πόλεις πεινούσε.
Οι Βενετοί οργίστηκαν από την εκβιαστική πολιτική της δυναστείας των Αγγέλων και έψαχναν την ευκαιρία για να κινήσουν σταυροφορία εναντίον της βυζαντινής αυτοκρατορίας ώστε όχι μόνο να γλυτώσουν την εισφορά,μα και να αποκτήσουν την διοίκηση προς εξόρμηση στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολή.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *