Η ακμή του Βυζαντίου

Η ακμή του Βυζαντίου
Μαρία Καίλα

Οι `Ισαυροι αυτοκράτορες χώρισαν την αυτοκρατορία σε πολλά θέματα και μοίρασαν γή στους στρατιώτες των συνόρων.Οι `Ισαυροι έφτιαξαν νόμους φιλολαικούς και πιο δίκαιους.
Η ύδρευση στα χωριά γινόταν από πηγάδια και το άλεσμα του σιταριού σε νερόμυλους.Οι Βυζαντινοί πήγαιναν σε πανηγύρια και οργάνωναν γιορτές.Τους άρεσαν τα παραμύθια,το έπος του Διγενή Ακρίτα,οι παροιμίες και οι αστείες ιστορίες.
Οι Βυζαντινοί μελετούσαν τους αρχαίους `Ελληνες συγγραφείς.Οι μοναχοί αντέγραφαν τα έργα τους κι έτσι τα διέδωσαν.Ο Φώτιος ίδρυσε τη Μυριόβιβλο κι ο Βάρδας ίδρυσε το πανεπιστήμιο της Μαγναύρας.
Στα χρόνια των Μακεδόνων το Βυζάντιο προόδευσε και η βυζαντινή τέχνη γνώρισε άνθηση.Ο νόμος του «αλλυλέγγυου» προστάτεψε τους μικροκαλλιεργητές ενώ ο βυζαντινός στρατός μέσα από συνεχές νίκες απωθούσε τους `Αραβες και Βούλγαρους.
Η ζωή στα νησιά του Αιγαίου ήταν δύσκολη.Από τον φόβο των πειρατών έχτιζαν τις πόλεις τους σε οχυρές θέσεις και τα σπίτια το ένα κοντά στο άλλο.Πολλά νησιά είχαν ταρσανάδες.Σε αρκετά νησιά οι κάτοικοι ήταν σφουγγαράδες.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *