Η απόπειρα του Πλήθωνα Γεμιστού

Η απόπειρα του Πλήθωνα Γεμιστού
Απο λάθη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων όλη η Ρωμανία είχε περάσει στα χέρια βαρβάρων εκτός απο την Αν.Θράκη και την Πελοπόννησο.Εκεί βρισκόταν ο διανοούμενος Γεώργιος Γεμιστός ο οποίος είχε μελετήσει πολύ καλά την αρχαιοελληνική ιστορία και φιλοσοφία.Σκοπός του ήταν να φτιάξει μία ιδανική πολιτεία στον Μυστρά και απο εκεί να ξεκινούσε μία εκστρατεία για την απελευθέρωση των τότε αλύτρωτων περιοχών.
Σύμφωνα με το σχέδιο του η πολιτεία της Πελοποννήσου εμπνεόταν απο την σπαρτιατική πολιτεία όπου την υπεροχή την είχε το ντόπιο στοιχείο βασισμένο στο εμπόριο,στην γεωργία και τον στρατό.Βασική προυπόθεση για τον Πλήθωνα ήταν να απαλλαγεί η ορθοδοξία απο την Παλαιά Διαθήκη,ακατάλληλη,κατά την γνώμη του,να εμφυσήσει στους Βυζαντινούς τα χαρακτηριστικά της πολεμικής και εμπορικής αρετής.
Ενθουσιώδης ο Πλήθων,έστειλε επιστολή στον αυτοκράτορα Μανουήλ `Β Παλαιολόγο με την οποία την καλούσε να εφαρμόσει το σχέδιο του εαν ήθελε το βασίλειο να μετατραπεί στην πάλαι ποτέ ισχυρή αυτοκρατορία. `Ομως η βυζαντινή αυλή εκώφευσε γιατί δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τους Φράγκους τραπεζίτες και προτίμησε να παραδώσει τον Ελληνισμό στους Τούρκους.
Πολλοί οπαδοί του ελληνοτουρκισμού χαρακτήρισαν τον Γεώργιο Πλήθωνα γραφικό και ουτοπιστή,όμως θα απογοητευόντουσαν εαν μάθαιναν οτι οι Ιταλοί και Γάλλοι διανοούμενοι του 15 αιώνα εφάρμοσαν τις ιδέες του Γεμιστού και έφθασαν τις χώρες τους σε τέτοια πολιτισμική και στρατιωτική ακμή.
Η ιστρορία του Πλήθωνα μας πείθει οτι ο μεταρρυθμιστής είναι απαραίτητος σε κάθε χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες ,ούτε είναι γραφικός ,αλλά έχει την παιδεία να αντιλαμβάνεται καλύτερα πρόσωπα και πράγματα και ως τρίτος να προτείνει εθνοσωτήριες λύσεις υπερκείμενες απο τα βαλτώδη νερά της ντόπιας διαπλοκής.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *