Η Βυζαντινορωσική συνθήκη του 944

[inline:rs.jpg]
Οι (ρώσοι) πρεσßευτές και οι έµποροι, οι οποίοι στέλνονται στους αυτοκράτορες οφείλουν να κοµίζουν έγγραφα, όπου αναφέρεται ότι “απέστειλα τόσα πλοία”, ώστε να αναγνωρίζουµε από αυτά, ότι έρχονται µε φιλικές προθέσεις. Αν έλθουν όµως χωρίς έγγραφα και είναι στην εξουσία µας, τότε θα τους θέσουµε υπό επιτήρηση, µέχρι να ενηµερώσουµε τον ηγεµόνα τους. Όταν έλθουν, οφείλουν να διαµένουν στο ναό του Αγίου Μάµαντος.
Θα τους στείλουµε τότε ένα υπάλληλο, για να καταγράψει τα ονόµατα τους, και θα λάßουν το µηνιαίο ßοήθηµα, πρώτα αυτοί που έρχονται από το Τσερνίγκωφ, τέλος εκείνοι που έρχονται από το Περεγιασλάß. Οφείλουν να εισέρχονται στην Πόλη από µία καθορισµένη πύλη, συνοδευόµενοι από αυτοκρατορικούς υπαλλήλους, χωρίς όπλα, 50 άνδρες κάθε φορά. Επιτρέπεται να εµπορεύονται ανάλογα µε τις ανάγκες τους και να επιστρέφουν πάλι στη χώρα τους
Οι αποχωρούντες Ρως λαµßάνουν από εµάς όλα τα αναγκαία εφόδια και ό,τι είναι αναγκαίο για τα πλοία, σύµφωνα µε τα προκαθορισµένα. Δεν επιτρέπεται όµως να διαχειµάζουν κοντά στο ναό του Αγίου Μάµαντος.

Die altrussische Nestorchronik. γερµ. εκδ. R.
Trautman, Λειψία 1931, 30-31.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *