Η γριά και ο λύκος

Η γριά και ο λύκος
Νικήτας Παρίσης
Κείμενο

[inline:lk.jpg]
`Ενας λύκος πολύ πεινασμένος τριγυρνούσε εδώ και εκεί για να βρεί τροφή.`Ετσι φθάνει σ’ένα τόπο και ακούει ένα παιδί να κλαίει και μια γριά να του λέει: «πάψε να κλαίς γιατί θα σε δώσω αμέσως στον λύκο».Ο λύκος νόμισε πως η γριά μιλούσε με τα σωστά της. Γι’αυτό στεκόταν και περίμενε πολλή ώρα.Τέλος έφθασε το βράδυ.Κι ακούειο πάλι τη γριά να καλοπιάνει το παιδί και να του λέει: «παιδάκι μου,αν έρθει εδώ ο λύκος,θα τον σκοτώσουμε» κι ο λύκος,ακούγοντας την σηκώθηκε κι έφυγε μουρμουρίζοντας : «Σ’αυτό το αγροτόσπιτο άλλα λένε κι άλλα κάνουν».

Ερμηνεία

Ο μύθος εκφράζει την λαική πείρα και εξηγεί μια πολύ συχνά στάση και συμπεριφορά των ανθρώπων: Η γριά της ιστορίας παίρνει κάποιες αποφάσεις και δίνει ορισμένες υποσχέσεις.Στη συνέχεια όμως αλλάζει γνώμη και δεν πραγματοποιεί όσα είχε τάξει να κάνει.Μάλιστα ακολουθεί τελείως αντίθετη τακτική.
Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μύθος του λύκου και της γριάς μας κάνει τρομερά επιφυλακτικούς απέναντι σε ανθρώπους που άλλα λένε,άλλα σκέφτονται και άλλα κάνουν.Πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να τους έχουμε; Με ποιο τρόπο πρέπει εμείς να τους αντιμετωπίζουμε;

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *