Η μεγάλη εκστρατεία εναντίον των Περσών

Η μεγάλη εκστρατεία εναντίον των Περσών
Διονύσης Αχτύπης
`Οταν ο Αλέξανδρος άρχισε την εκστρατεία,το περσικό κράτος βρισκόταν σε μεγάλη αδυναμία.
Αυτό είχε φανερό με την εκστρατεία του Αγησιλάου και την κάθοδο των Μυρίων όταν το περσικό
Κράτος διασώθηκε την τελευταία στιγμή.
Ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με τριάντα χιλιάδες πεζούς,πέντε χιλιάδες ιππείς και λίγα καράβια.
Πέρασε τον Ελλήσποντο και στο ξακουστό `Ιλιο (Τροία),έκαμε θυσία στον τάφο του αγαπημένου του ήρωα Αχιλλέα και έδωσε το σύνθημα της επίθεσης.
Η πρώτη σύγκρουση έγινε στο Γρανικό ποταμό (334 π.χ).Σε κάποια στιγμή κινδύνεψε να σκοτωθεί,αλλά τον έσωσε ο φίλος του Κλείτος.`Υστερα από σκληρή μάχη οι `Ελληνες νίκησαν.
Με την νίκη όλη σχεδόν η Μικρά Ασία έπεσε στα χέρια του Αλεξάνδρου.
Φθάνοντας στην πόλη Γόρδιο “έλυσε” τον περίφημο γόρδιο δεσμό.`Ενας χρησμός έλεγε πως
Όποιος λύσει τον δεσμό αυτό θα γίνει ο κυρίαρχος της Ασίας.Και ο `Ελληνας στρατηλάτης ήθελε να γευτεί αυτή την πολιτική δόξα και επιτυχία.
Τον άλλο χρόνο η μεγάλη μάχη δόθηκε στην Ισσό,όπου και νίκησαν οι `Ελληνες.Στα χέρια τους έπεσαν πολλά λάφυρα.Αιχμαλώτισαν μάλιστα και την οικογένεια του Δαρείου,στην οποία ο
Αλέξανδρος φέρθηκε μεγαλόψυχα.
Ο Αλέξανδρος για να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό του περσικού στόλου,κατέλαβε τα παράλια της Φοινίκης και προχώρησε στην κατάληψη της Αιγύπτου,όπου τον υποδέχθηκαν ως ελευθερωτή.Στο Δέλτα του Νείλου ίδρυσε μια νέα πόλη,που την ονόμασε Αλεξάνδρεια.
Τον Αλέξανδρο βοήθησαν και βασιλιάδες της Κύπρου με στρατό και στόλο.Ο Αλέξανδρος,για να τους ανταμείψει,τους απάλλαξε από τους φόρους,που πλήρωναν στους Πέρσες και τους έδωσε αυτονομία.`Ετσι,οι πόλεις της Κύπρου άρχισαν ξανά να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με
Τις άλλες ελληνικές πόλεις.
Στο μεταξύ ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλο στρατό κοντά στα Γαυγάμηλα.Εκεί δόθηκε η αποφασιστική μάχη (331 π.χ),όπου ο περσικός στρατός σαρώθηκε.Ο Δαρείος υποχώρησε στο εσωτερικό της χώρας.Ο Αλέξανδρος μπήκε στη Βαβυλώνα και ύστερα στα Σούσα,την πρωτεύουσα της Περσίας.`Ολοι οι θησαυροί της Περσίας ήταν τώρα στα χέρια του,όπως και όλο το περσικό κράτος.
Στο μεταξύ ο Δαρείος δολοφονήθηκε από ένα Πέρση σατράπη.Ο Αλέξανδρος πρόσταξε να θάψουν με τιμές το Μεγάλο Βασιλιά και ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά της Περσίας.Από τότε άρχισε να συμπεριφέρεται ως Πέρσης βασιλιάς,πράγμα που δυσαρέστησε τους `Ελληνες.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *