Η παρακμή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Ειρήνη Κατσίμπρη

[inline:otm.jpg]
Η Παρακμή αρχίζει από το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και αφετηρία της είναι ο θάνατος του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς(1566).Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που έχουν σχέση με την δομή και την οργάνωση του οθωμανικού κράτους.
Από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα αρχίζει η κάμψη των κατακτήσεων και έτσι αποδυναμώνεται το πνεύμα του ιερού πολέμου,που ήταν ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης της αυτοκρατορίας και πηγή έμπνευσης των μουσουλμάνων μαχητών.Η παραδοσιακή αποστροφή των Οθωμανών προς τη δυτική γνώση εμποδίζει τη τεχνική και την επιστημονική πρόοδο.Η απροθυμία τους να μάθουν ξένες γλώσσες τους ανάγκασε να έχουν διερμηνείς και διπλωμάτες γλωσσομαθείς τουρκόφιλους χριστιανούς,τους Δραγουμάνους;.Από τις αρχές του 18ου αιώνα αυτοί είναι αποκλειστικά Φαναριώτες.
Από τον 17ο αιώνα,η ανάσχεση των κατακτήσεων έχει ως συνέπεια τη μείωση των δημόσιων εσόδων.Η ανάθεση των δημόσιων αξιωμάτων γίνεται με πλειστηριασμό.
Επικρατεί ο θεσμός της εκμίσθωσης των δημόσιων προσόδων στον πλειοδότη.Η
Παραγωγική διαδικασία μένει καθηλωμένη σε παραδοσιακές δομές,που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.Η βιοτεχνία δεν εξελίχθηκε σε βιομηχανία.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *