Η στάση του υπουργείου Εξωτερικών και η Τουρκία

[inline:ag.jpg]
Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Εξωτερικών και δεν τολµά καν να αντιπαρατεθεί στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αχµέτ Νταßούτογλου ο οποίος προέßη σε πρωτοφανείς δηλώσεις άρνησης των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισιών µετά από σχετική ερώτηση Τούρκου ßουλευτή.

Θέµα το οποίο αποκάλυψε εχθές το defencenet.gr

Συγκεκριµένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαßέκουρας προέßη µεν σε σχολιασµό δεν απάντησε όµως επί των δηλώσεων Νταßούτογλου, αλλά αντίθετα επί της ερώτησης του Τούρκου ßουλευτή!

Ως να ρώταγε ο Τούρκος ßουλευτής το ελληνικό ΥΠΕΞ!

Η τοποθέτηση του Γ. Δελαßέκουρα έχει ως εξής

«Φαίνεται ότι έχουν ßάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση µια φορά το χρόνο. Θα δώσω λοιπόν και εγώ την ίδια ακριßώς απάντηση που έδωσα την τελευταία φορά: Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αµφισßήτηση και οποιοδήποτε σηµείο αµφιßολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο.

Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συµßάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό δεν ευσταθεί καµία αµφισßήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να µην τα ξαναλέµε».

Φυσικά και δεν είναι το ζήτηµα, τι ρώταγε ο Τούρκος ßουλευτής, αλλά αντίθετα τι του απάντησε ο Αχµέτ Νταßούτογλου.

Ιδού λοιπόν τι του απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών:

“Ορισµένες από τις νησίδες και τις ßραχονησίδες στο Αιγαίο που ßρίσκονται ανάµεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα συνδέονται µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο, για το οποίο σήµερα απουσιάζει µια διεθνής συµφωνία για τον καθορισµό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών”.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει παραßιάσει τόσο την συνθήκη της Λοζάνης όσο και των Παρισίων για τον αφοπλισµό των νησιών του Αιγαίου υποστηρίζοντας ότι:

«Η χώρα µας έχει ανοίξει έναν διάλογο µε τη γειτονική Ελλάδα για τον καθορισµό των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να επιλυθούν τα συνοριακά προßλήµατα. Η Τουρκία έχει αρχίσει την προσέγγιση αυτή µε τη γειτονική χώρα, για το καθεστώς του Αιγαίου, ήδη, από το 1996 και ότι η πολιτική της χώρας ßρίσκεται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε όλα τα παραπάνω αυτά το ελληνικό ΥΠΕΞ και κατά περίεργο τρόπο επέλεξε να µην απαντήσει. Μήπως αληθεύει τελικά ο ισχυρισµός Νταßούτογλου ότι Ελλάδα και Τουρκία ßρίσκονται σε διαπραγµατεύσεις αλλαγής του “status quo” στο Αιγαίο;

Επ΄ αυτού µπορούµε να έχουµε απάντηση; (defencenet

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *