Η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στη τρόικα

Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης προς την Τρόικα
[inline:st.jpg]
Μία μέρα μετά τη μεγάλη γκάφα του και πιστός στη ρότα που είχε χαράξει ως υπουργός Οικονομικών, προσηλωμένος στη γραμμή της τρόικας, εμφανίζεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στην Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δημοσιοποιήθηκε χθες υποστηρίζει ότι, για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, θα πρέπει πρώτα να καταργηθούν όσες φοροαπαλλαγές δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα! Επιπλέον, συντάσσεται με την κατάργηση των εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, επικροτώντας ουσιαστικά τις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης για μητέρες ανηλίκων και άλλες κατηγορίες.
Οι θέσεις του κ. Στουρνάρα ήρθαν στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά τις πολύκροτες δηλώσεις του περί ταχείας μείωσης της ρευστότητας, με τις οποίες πυροβόλησε τα πόδια του, καθώς έριξε νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα το περιβάλλον του έλεγε ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν ήθελε να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό.
Πιο αναλυτικά, στην Ενδιάμεση Εκθεσή του ο κ. Στουρνάρας:
• Ζητά «να επαναξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή/και αναπτυξιακά», προσθέτοντας σαν… τυράκι ότι «οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα επιτρέψουν τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων».
• Συνιστά «να ληφθεί μέριμνα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να επενεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις».
• Κάνει λόγο για περαιτέρω μείωση στις ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων κατά 1,5% φέτος και συνολικά 16,3% από το 2009. Για το 2015 προβλέπει οριακή αύξηση 0,1%.
• Υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσπάθειας με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με την επισήμανση αυτή ο κ. Στουρνάρας είναι σαν να παραδέχεται ότι δεν καταπολέμησε επαρκώς τη φοροδιαφυγή ως υπουργός.
• Υπερθεματίζει για την ένταξη της Ελλάδας στην αυστηρή πιστοληπτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλώνοντας: «Οπως έδειξε και η πρόσφατη αναταραχή των αγορών κεφαλαίων, που οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου σε επίπεδα άνω του 9%, η χώρα μας ακόμη χρειάζεται υποστήριξη από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους».
• Χαρακτηρίζει άμεση προτεραιότητα τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέροντας ότι οι επιλογές για τη διαχείρισή τους θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνητρα για αθέτηση οφειλών στους δανειολήπτες που έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να αποπληρώσουν. Επιπλέον, σημειώνει ότι πρέπει να ενισχυθούν από τις τράπεζες κλάδοι και επιχειρήσεις που είναι βιώσιμοι.
• Εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη μπορεί να διαμορφωθεί στο 0,7%, ξεπερνώντας ελαφρά την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού (0,6%), ενώ το 2015 θα διαμορφωθεί στο 2,5% ή παραπάνω (2,9% προβλέπει ο Προϋπολογισμός), χάρη στην πρόσφατη μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Θράσος Μοσχοβισί για τις 100 δόσεις

Απόλυτα προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της τρόικας για πιο σφιχτή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών του στην Αθήνα.

Ουσιαστικά ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τις πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο σενάρια που προβλέπουν:
• Επίσπευση της καταληκτικής προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων, που κανονικά έχει οριστεί για τις 31 Μαρτίου 2015.
• Επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για ενταχθούν στη ρύθμιση.
• Παροχή κινήτρων για παραμονή ή επιλογή της πάγιας ρύθμισης των 12-24 δόσεων, καθώς η τρόικα δεν θέλει να «απλώνει» το χρονοδιάγραμμα είσπραξης των χρεών.

Στη συνέχεια ο επίτροπος Οικονομικών έστρωσε το χαλί για την τρόικα, επαναλαμβάνοντας ότι «το δημοσιονομικό κενό υπάρχει», παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν τρία βήματα: (α) Να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, (β) να κλείσει το σημερινό Μνημόνιο με τη δίμηνη παράταση, ώστε να αναχωρήσει η τρόικα από την Ελλάδα, και (γ) να ενεργοποιηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή με ενεργό συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Μοσκοβισί πριν από τη συνέντευξη Τύπου συναντήθηκε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν την πλήρη ταύτιση των θέσεών τους αναφορικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και της «Ομάδας Δράσης» (Task Force) για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *