Η ψυχολογία της υποτέλειας

[inline:fm.jpg]
Πολλές φορές τρέχουν στο µυαλό µου τα λόγια της δασκάλας µου για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων και για κάποιες λέξεις που δεν υπάρχουν σε άλλα λεξικά… Πρόσφατα προσπαθούσα να εξηγήσω σε µια Γαλλίδα τη διαφορά µεταξύ έρωτα και αγάπης. Αυτές οι λεπτές διαφορές της γλώσσας φαίνεται ότι χαρακτηρίζουν όχι µόνον τον ελληνικό λαό αλλά και την εξωτερική πολιτική της κυßέρνησης…

Διότι αν δεν πρόκειται για µια απίστευτη γενναιοδωρία ή απλοχεριά, πώς θα µπορούσε κανείς να εξηγήσει την αδιαφορία µας ως χώρας για τα δεκάδες δισ. ευρώ που µας χρωστά η Γερµανία, η οποία φαίνεται ότι µπέρδεψε τη ναζιστική κατοχή µε την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Ή αν δεν την µπέρδεψε, τότε µάλλον δεν γνωρίζει τη λέξη «φιλότιµο» και αρνείται να αναγνωρίσει τα εγκλήµατα των πατεράδων της. Και για να επανέλθω στη Γαλλίδα, φαίνεται πως και οι Γερµανοί µπέρδεψαν την αγάπη για την ελληνική αρχαιότητα µε τον έρωτα γι’ αυτήν, που τους οδήγησε στην παραφροσύνη του να κλέßουν αρχαιότητες κατά την Κατοχή…
Το θέµα του κατοχικού δανείου, που τόσο έντονα ακούµε τον τελευταίο καιρό, αποτελεί µια παραφροσύνη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, οι Γερµανοί «φιλέλληνες» αγαπούσαν τόσο πολύ τη χώρα µας, που συµπεριφέρθηκαν ως τα χειρότερα αρπακτικά κατά την περίοδο της Κατοχής. Όπως είναι γνωστό, κάθε κατεχόµενη χώρα πρέπει, στο µέτρο των δυνατοτήτων της, να συντηρεί τον στρατό κατοχής. Οι ναζί όµως είχαν την απαίτηση η φτωχή και κατεστραµµένη από τον πόλεµο Ελλάδα να συντηρεί παράλληλα και το τεράστιο εκστρατευτικό σώµα των Γερµανών στην Αφρική. Ήταν τέτοια η ληστεία του εθνικού πλούτου, που έκανε µέχρι και τους Ιταλούς να µας λυπηθούν για την κατάστασή µας. «Η Ελλάδα είναι στηµένη σαν λεµόνι», έλεγε ο Γκίτζι ή ο Μουσολίνι, που έλεγε ότι «…οι Γερµανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόµα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους…». Αλλά και ο Γερµανός υπουργός Οικονοµίας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι «η Ελλάς δοκίµασε τα δεινά του πολέµου, όπως ίσως καµία άλλη χώρα της Ευρώπης».
Σταύρος Καράμπελας

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *