Η ψυχοσύνθεση των τριάντα τυράννων

Η ψυχοσύνθεση των τριάντα τυράννων
Κώστας Ιατρού

[inline:aa.jpg]
Οι τριάντα τύραννοι στην αρχή αντιμετώπιζαν τους πολίτες με συγκρατημένους τρόπους και προσποιούνταν ότι εφάρμοζαν το πατροπαράδοτο πολίτευμα.Στην αρχή λοιπόν αυτή ήταν η συμπεριφορά τους.Τους συκοφάντες και αυτούς που μιλούσαν στο λαό για να κολακέψουν και όχι για να τον ωφελήσουν,τους θανάτωναν.Ακόμη εξόντωναν αυτούς που ήταν επιβλαβείς στην πόλη,καθώς και τους πανούργους.Γι’αυτές τους τις ενέργειες οι πολίτες ένιωθαν ικανοποίηση.
`Όταν όμως οι τριάντα τύραννοι σταθεροποιήθηκαν περισσότερο την εξουσία τους στην πόλη,κανένα πολίτη δε σεβάστηκαν.Σκότωσαν τους πιο πλούσιους κι αυτούς που ξεχώριζαν για την καταγωγή τους και για την ανώτερη κοινωνική τους θέση.

Ερμηνεία

Μετά την ψεύτικη αρχική λαικίστικη στροφή τους οι τριάντα τύραννοι έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.: Κατεδίωξαν και σκότωσαν πολίτες που ξεχώριζαν και υπερείχαν για τα πλούτη τους,την ευγενική τους καταγωγή και τα ανώτερα αξιώματα.
Αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς τους είχε κυρίως δύο στόχους: Να σταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την εξουσία τους,δημιουργώντας κατάσταση φόβου και τρομοκρατίας και παράλληλα να εξοντώσουν όλους τους δυναμικούς πολίτες από τους οποίους μελλοντικά θα κινδύνευαν να χάσουν την εξουσία.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *