Μικρά περιθώρια αλλαγών στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Μικρά περιθώρια αλλαγών στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ο στόχος για τα έσοδα, διαμηνύει το υπ. Οικονομικών.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
[inline:ak.jpg]
Μόνο περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις στο σκέλος των αγροτεμαχίων και των κατοικιών που βρίσκονται στα χωριά (εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού) εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, προτάσεις όπως απαλλαγή από τον φόρο των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, υψηλότερες επιβαρύνσεις στα αγροτεμάχια για τα οποία οι ιδιοκτ1ήτες εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) έχουν προς το παρόν απορριφθεί.
Το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλά εάν οδηγούν σε απόκλιση από τον στόχο για βεβαιωμένα έσοδα 3,5 δισ. ευρώ δεν θα γίνουν δεκτές. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν, μάλιστα με έμφαση ότι θα πρέπει να αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί την ευθύνη για αλλαγές που θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς στόχους και θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων και συγκεκριμένα στα αγροτεμάχια αφορούν ουσιαστικά σε μία εσωτερική ανακατανομή συντελεστών. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί από τα αγροτεμάχια θα παραμείνει το ίδιο. Ειδικότερα εξετάζεται:
1. Μείωση των επιβαρύνσεων για τα εντός σχεδίου οικισμού οικόπεδα στα οποία υπάρχουν κατοικίες. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν κυρίως τις κατοικίες που βρίσκονται εντός οικοπέδων στα χωριά, για τις οποίες προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις.
2. Απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.). Επί της ουσίας, πρόκειται για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες και αφορούν τους βοηθητικούς χώρους που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Ταυτόχρονα εξετάζονται μειώσεις των επιβαρύνσεων στα αγροτικά κτίσματα που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η μείωση στις μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης ζωοτροφών, αποθηκευτικών χώρων συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων, στάβλων, πτηνοτροφείων κ.λπ.
3. Αύξηση των επιβαρύνσεων για όλους τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Δηλαδή, οι μειώσεις που θα γίνουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα καλυφθούν από τις αναπροσαρμογές – αυξήσεις των συντελεστών στα αγροτεμάχια. Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν όλους τους φορολογούμενους που κατέχουν αγροτεμάχια, ανεξάρτητα αν οι ιδιοκτήτες τους είναι αγρότες ή άλλα φυσικά πρόσωπα.
Συνολικά, το οικονομικό επιτελείο θα βεβαιώσει φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ, με στόχο να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι ο δείκτης εισπραξιμότητας ανέρχεται στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα καταφέρουν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Περίπτωση να μειωθεί το βεβαιωθέν ποσό δεν υπάρχει, αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Πάντως, υπηρεσιακά στελέχη εκτιμούν ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας δεν θα φθάσει το 80%. Σημειώνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Από κάθε κατηγορία ακινήτων σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα εισπραχθούν:
• Αστικά ακίνητα (κατοικίες), 2,2 δισ. ευρώ.
• Οικόπεδα φυσικών προσώπων, 789 εκατ. ευρώ.
• Αγροτεμάχια, 140 εκατ. ευρώ (το 50% του ποσού θα πληρωθεί από αγρότες).
• Αγροτικά κτίσματα, 160 εκατ. ευρώ.
• Οικόπεδα νομικών προσώπων, βιομηχανικά και επαγγελματικά κτίρια, 300 εκατ. ευρώ.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *