Ο ρατσισμός των νεότουρκων

[inline:nt.jpg]
Το κίνηµα των Νεοτούρκων του 1908 άλλαξε άρδην τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Στην εξουσία πλέον ανήλθαν στρατιωτικοί, εµφορούµενοι από εθνικιστικές απόψεις, που είχαν ένα ξεκάθαρο εθνικό πρόγραµµα οµογενοποίησης της Αυτοκρατορίας µε την εξόντωση των χριστιανικών κοινοτήτων. Χαρακτηριστικά είναι κάποιες δηλώσεις επιφανών στελεχών του νεοτουρκικού κινήµατος, όπως του δρ Σακίρ Μπεχαεντίν, ο οποίος σε µια µυστική σύσκεψη υπό την προεδρία του Ταλαάτ Πασά υποστήριξε: «Τα έθνη που αποµείναν από παλιά στην Αυτοκρατορία µας µοιάζουν µε ξένα και ßλαßερά χόρτα που πρέπει να ξεριζωθούν. Να ξεκαθαρίσουµε τη γη µας. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της επανάστασής µας.»
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στην ίδια σύσκεψη και ο δρ Ναζίµ: «…Θέλω να ζήσει ο Τούρκος. Και θέλω να ζήσει µόνο σ αυτά τα εδάφη και να είναι ανεξάρτητος. Εκτός των Τούρκων όλα τα άλλα στοιχεία να εξοντωθούν, άσχετα σε ποια θρησκεία ή πίστη ανήκουν. Αυτή η χώρα πρέπει να καθαρίσει από τα ξένα στοιχεία. Οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν την εκκαθάριση.»
Το 1911 οι Νεότουρκοι αποφασίζουν σε συνέδριό τους την εξόντωση των µη τουρκικών εθνοτήτων. Στην απόφαση γράφεται:
«Η Τουρκία πρέπει να γίνει µωαµεθανική χώρα, όπου η µωαµεθανική θρησκεία και οι µωαµεθανικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα θα καταπνίγεται… Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί η πλήρης οθωµανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας. Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν µπορεί να γίνει µε την πειθώ. Άρα πρέπει να χρησιµοποιηθεί ένοπλη ßία… Το δικαίωµα των άλλων εθνοτήτων να έχουν δικές τους οργανώσεις θα πρέπει να αποκλειστεί. Κάθε µορφή αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης θα θεωρείται προδοσία προς την τουρκική αυτοκρατορία.»
Βλάσης Αγτσίδης

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *