Ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο

Ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο
Δημοσθένης Λιακόπουλος
[inline:ta.jpg]
Συνολικά 27 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 13 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, κατέγραψαν σήμερα τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Δυο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ ανάμεσα στα τουρκικά ιπτάμενα μέσα περιλαμβάνονται 8 τουρκικά ελικόπτερα που απονηώνταν από πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου που βρίσκεται στο Αιγαίο λόγω της διεξαγωγής της μεγάλης άσκησης «Beyaz Firtina».
Στη μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου,συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του τουρκικού στόλου. Την Τρίτη δύο από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που «ασκούνται» στο Αιγαίο παραβίασαν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης και εισήλθαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Μάλιστα, η τουρκική φρεγάτα «Turgut Reis» που την Τρίτη μπήκε σε ελληνική χωρική θάλασσα και κινήθηκε στο στενό Καφηρέα μεταξύ της Εύβοιας και της Άνδρου παρέμεινε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα επί τέσσερις ώρες «περιπλέοντας» εκτός από την Εύβοια και την Άνδρο και την Κύθνο. Σήμερα Τετάρτη, η τουρκική φρεγάτα κινείται με πολλή χαμηλή ταχύτητα γύρω από τη Μήλο. Είναι ενδεικτικό ότι από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί διήνυσε μια πολύ μικρή απόσταση περίπου 30 νμ, όσο η απόσταση μεταξύ Κύθνου-Μήλου.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν τα αντίστοιχα τουρκικά, καθόλη τη διάρκεια του πλου τους».
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ακούγονται αδίκως «τύμπανα πολέμου» και προσθέτουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είναι σε διαρκή επικοινωνία, συνεργάζονται, παρακολουθούν διαρκώς εξέλιξη τουρκικών ασκήσεων, όπως πάντα άλλωστε, και όλα βαίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και την ενημέρωση από τουρκική πλευρά. Προφανώς, σε αυτή την παρατήρηση δεν μπορούν να ενταχθούν οι πλόες της τουρκικής φρεγάτας και η προσέγγιση των νήσων Νάξου και Σερίφου από την τουρκική πυραυλάκατο «Bora».
(protothema)

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *