Τα ήθη των αρχαίων Ρωμαίων

Τα ήθη των αρχαίων Ρωμαίων
Homo Reflectus

[inline:arm.jpg]
Τους αρχαίους Ρωμαίους διέκρινε πάρα πολύ μεγάλη ομόνοια και ελάχιστη πλεονεξία.Οι Ρωμαίοι στη λατρεία των θεών ήταν γενναιόδωροι,αλλά στην ιδιωτική ζωή φειδωλοί.Συναγωνίζονταν μεταξύ τους στη δικαιοσύνη και φρόντιζαν την πατρίδα.
Στον πόλεμο απομάκρυναν τους κινδύνους με την τόλμη τους και αποκτούσαν συμμαχίες με την ευεργεσία.Εκλεγμένοι άνδρες φρόντιζαν για την πατρίδα.Αυτοί είχαν το σώμα αδύναμο από τα χρόνια,αλλά το πνεύμα δυνατό εξαιτίας της σοφίας.

Ερμηνεία

Ο συγγραφέας βλέπει τη Ρώμη των αυτοκρατορικών χρόνων και θρηνεί.Πρόκειται για μια ανοικτή πολυφυλετική κοινωνία που την εξουσίαζουν ολίγοι απελεύθεροι και μέσα από την νομοθεσία και την καθημερινότητα της αγοράς ισοπεδώνουν τους Ρωμαίους μικρεμπόρους και μικροκαλλλιεργητές γής.
Ο Ρωμαίος ευπατρίδης νοσταλγεί τη πόλη-κράτος η οποία με ενοποιητικό στοιχείο τη Σύγκλητο γεφύρωνε τις αντιθέσεις εμπόρων-γεωργών και μέσα σ’ένα πνεύμα δημιουργιόταν η ελεύθερη κοινότητα οπλιτών-πολιτών πρόθυμη να νικήσει στη μάχη είτε να προσεταιριστεί πολύτιμους περιφερειακούς συμμάχους μέσα από την εθελούσια οικονομική διείσδυση των ελεύθερων εμπόρων.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *