Το αίτημα των Αλβανών ακαδημαικών

Το αίτημα των Αλβανών ακαδημαικών
[inline:aak.jpg]
Tα μέλη της Αλβανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, απευθύνθηκαν με επιστολή τους στον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο κ. Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία
Ενώ ο κ. Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, τα μέλη της Αλβανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, απευθύνθηκαν με επιστολή τους στον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η -ανοιχτή- επιστολή τους, που δημοσίευσε ο αλβανικός Τύπος και μετέφερε ο ηπειρωτικός «Πρωινός Λόγος», έχει δύο χαρακτηριστικά στοιχεία. Το ένα είναι η έκκληση προς την Ελλάδα να αναλάβει σημαίνοντα ρόλο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Το άλλο όμως ήταν η… απαίτηση να εκπληρώσει η Ελλάδα τους γνωστούς διαχρονικούς αλβανικούς ισχυρισμούς σε βάρος μας!
Ταυτόχρονα ήταν και μια απάντηση στην επίσης ανοικτή επιστολή του κ. Σαμαρά, είκοσι τριών Ελλήνων πρώην πρέσβεων, επισημαίνοντάς του τα τρωτά της εξωτερικής μας πολιτικής. Ως προς την Αλβανία, οι πρέσβεις έγραψαν: «Η Αλβανία δεν έχει επιδείξει φιλικές διαθέσεις προς την χώρα μας από της συστάσεώς της. Η χώρα αυτή έμελλε να γίνει κράτος-πρόβλημα για τους γείτονές της. Μετά τις ευτυχείς για το αλβανικό έθνος εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια, η προς την Ελλάδα αντιπαλότητα των Τιράνων ενισχύεται εξ αντικειμένου».
Οι Αλβανοί Ακαδημαϊκοί αμφισβητούν την εκτίμηση των Ελλήνων πρέσβεων και αφού εκφράσουν τη βαθύτατη λύπη τους για το περιεχόμενο της επιστολής των 23, μας… μαλώνουν επειδή δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα εθνικά μας συμφέροντα: «Εφιστούμε την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει στην άρνηση του πρωταρχικού ρόλου των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας».
Απευθυνόμενοι στον κ. Σαμαρά, αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει μια σειρά θεμάτων με την Αλβανία όπως «την κατάργηση του εμπολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, την επίσημη αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση των κρατικών συνόρων της Αλβανίας όπως ορίζει η Συνδιάσκεψη του Λονδίνου του 1913, τα περιουσιακά δικαιώματα του τσάμικου πληθυσμού, την επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Δημοκρατία της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με το επίσημο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κλπ.».
Έχουμε Αμερικανούς και Γερμανούς που μας έκανα «μπαλλάκι» για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, εμφανίσθηκε τώρα και η αλβανική διανόηση (!) η οποία απαιτεί (κι αυτή).
Δείχνουν δε και τη ενόχλησή τους για το κείμενο των Ελλήνων πρέσβεων γράφοντας αλλού: «Ως μια γειτονική και φιλική χώρα, η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε όλοι μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εισακουσθεί η κυνική συμβουλή των Ελλήνων πρώην πρέσβεων και προτρέπουμε την Αθήνα να είναι πιο προσεκτική στην υποστήριξη που δίνει στο ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνουν.
Ομολογουμένως, είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι από τη μια πλευρά ζητούν την βοήθεια της Ελλάδας για να ενταχθεί η Αλβανία στην Ε.Ε. (αναγνωρίζοντας πάντως, ότι τέτοια βοήθεια παρασχέθηκε άνευ όρων για ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ), και από την άλλη εξακολουθούν να απαιτούν την επίλυση θεμάτων αποκλειστικώς προς το συμφέρον της Αλβανίας.
Και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όσο καιρό η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να υποκύπτει στις πιέσεις των συμμάχων μας, βοηθώντας στην υλοποίηση της αλβανικής ιδέας περί «Μεγάλης Αλβανίας». (aftonomi)

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *