Υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου η υποβολή αιτήσεων για εργασία

Υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου η υποβολή (ηλεκτρονικά)
Υποχρεωτική είναι για τους εργοδότες από την 1/1/2015 και μετά η υποβολή στο σύστημα «Εργάνη» των στοιχείων που αφορούν την ετήσια κανονική άδεια των εργαζομένων τους, μέσω του εντύπου Ε11. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το συγκεκριμένο έντυπο θα πρέπει στο εξής οι εργοδότες να το υποβάλλουν ηλεκτρονικά από 1 έως 30 Ιανουαρίου εκάστου έτους, για όλους τους εργαζομένους που απασχολούν στην επιχείρησή τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Εξαιρούνται οι φορείς του Μητρώου Δημοσίων Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που ακολουθούν για τη χορήγηση αδειών στο με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό τους.

Το ειδικό βιβλίο

Με το έντυπο Ε11 ορίζεται ότι εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους θα πρέπει να κατατίθενται τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ζητά το υπόλοιπο αδείας και ο εργοδότης αρνείται να τη χορηγήσει, τότε η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τον εργαζόμενο για τον αριθμό ημερών που δεν έλαβε από τη νόμιμη άδειά του «αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100%». Μάλιστα, ακόμα και αν ο εργαζόμενος δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, ο εργοδότης επιβάλλεται να χορηγήσει το υπόλοιπο αδείας ως την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.

Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά και το έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού) συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών εντός 15 ημερών από τη μεταβολή. Επίσης, ο ετήσιος πίνακας προσωπικού (έντυπο Ε4) υποβάλλεται ηλεκτρονικά μία φορά τον χρόνο και κατά το χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για κάθε έτος με απόφαση του υπουργού κατόπιν εκτίμησης των περιστάσεων.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *