Ευρωπαική καταδίκη της Τουρκίας

[inline:ac.jpg]
Η Μενγκί είχε δηµοσιεύσει δύο επικριτικά για την επιτροπή αυτή άρθρα στην καθηµερινή εφηµερίδα Βατάν, µε τα οποία είχε αναφερθεί στα αδικήµατα που διαπράττονται σε ßάρος των γυναικών στην Τουρκία, στα εγκλήµατα τιµής και στους καταναγκαστικούς γάµους κοριτσιών.

Η δίκη της χαρακτηρίσθηκε πολιτική και το ΕΔΑΔ, αποδεχόµενο τις αιτιάσεις της, καταδίκασε την Τουρκία και την υποχρέωσε να καταßάλλει 7.000 ευρώ στην Μενγκί για ηθική ßλάßη, υπογραµµίζοντας, στην απόφαση του, ότι θα πρέπει να επιστραφεί και το ποσό που κατέßαλλε η συγγραφέας στα µέλη της επιτροπής.

Τέλος, µε απόφαση του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων, δικαίωσε τους εκπροσώπους της Τουρκικής Συνοµοσπονδίας Εργαζοµένων (ISCI) και της Συνοµοσπονδίας Συνδικάτων Δηµοσίων Υπαλλήλων (KESK), που είχαν προσφύγει κατά της Τουρκίας, διαµαρτυρόµενοι για την ßία που είχαν ασκήσει εναντίον των τούρκων εργαζοµένων οι αστυνοµικές αρχές, στη διάρκεια της διαδήλωσης για την Πρωτοµαγιά του 2008.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι, η τουρκική αστυνοµία, είχε ψεκάσει µε χηµικά και νερό υπό πίεση τα µέλη των συνδικάτων και είχε ρίξει µεγάλη ποσότητα δακρυγόνων και χρωµάτων εναντίον τους.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισµούς τους, καταδίκασε την Τουρκία για παραßίαση του δικαιώµατος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και την υποχρέωσε να καταßάλλει από 1.000 ευρώ στον καθένα από τους προσφεύγοντες, για ηθική ßλάßη.
Πηγή:newsbomb.gr

Ευρωπαική καταδίκη της Τουρκίας

Ευρωπαική καταδίκη της Τουρκίας
Δημήτριος Καψιώτης

[inline:ed.jpg]
Καταδικαστική για την Τουρκία είναι η τελική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.στην υπόθεση Βαρνάβα και άλλων εναντίον της Τουρκίας για
Το θέμα των αγνοουμένων.
Για πρώτη φορά και μετά από 19 χρόνια δικαστικών αγώνων,το Ευρωπαικό Δικαστήριο
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτές προσφυγές που καταδικάζουν την Τουρκία για
Το θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων.Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση που
Πέραν από τις νομικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις,μπορεί να αξιοποιηθεί και πολιτικά για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία,έτσι ώστε να συνεργαστεί για τη
Διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.Με την απόφαση της,η Ολομέλεια του
ΕΔΑΔ έχει απορρίψει και όλες τις προδικαστικές ενστάσεις,επαναβεβαιώνοντας την
Πρωτόδικη απόφαση για παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας του δικαιώματος της
Ζωής,για απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και για καταπάτηση της ελευθερίας του προσώπου.Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *