Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη-`Ερογλου

Σε βάρυ κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη-`Ερογλου
Δημοσθένης Λιακόπουλος
[inline:aer.jpg]
Σε βαρύ κλίμα, το οποίο προκάλεσαν οι δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, στην εφημερίδα Milliyet, πραγματοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας η άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, στην οποία δεν θα παρίσταται ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ή εκπρόσωπος του, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια και να υπάρξει συμφωνία σε κοινή διακήρυξη, επί της οποίας θα βασιστεί η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού.

«Αγκάθια» στην προσπάθεια παραμένουν, η κυριαρχία, η εσωτερική ιθαγένεια, που ζητεί η τουρκική πλευρά, το κατάλοιπο εξουσίας (αν αυτό θα ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ή στις συνιστώσες πολιτείες) και το θέμα των συνιστωσών πολιτειών με την τουρκική πλευρά να υποστρίζει ότι τα «προϋπάρχοντα κράτη, θα ιδρύσουν το νέο κράτος».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταβάλει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ανοίξει ο δρόμος για κοινή διακήρυξη, που θα οδηγήσει στην έναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ξεκάθαρα και να εξηγήσουν τις θέσεις τους.
Επίσης, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξηγήσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος είναι η καλύτερη συνταγή για να δημιουργηθούν προοπτικές επιτυχίας των συνομιλιών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» τα πιθανά σενάρια για τη σημερινή συνάντηση είναι τέσσερα:

Πρώτο σενάριο είναι να συζητήσουν, να μην καταλήξουν και να δώσουν την «πάσα» στους διαπραγματευτές για να συνεχίσουν. Αυτό θα είναι ένα ενδεχόμενο που θα διατηρούσε εν ζωή τη διαδικασία, παρά τις δυσκολίες και υπό τις περιστάσεις θα ευνοούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεύτερο σενάριο, να συμφωνηθεί επί της αρχής της κοινής διακήρυξης ανακοινωθέν και να τύχουν επεξεργασίας οι λεπτομέρειες. Αυτό το σενάριο φαντάζει σήμερα απομακρυσμένο, λόγω των τουρκικών θέσεων. Παραμένει, ωστόσο, στο τραπέζι ως ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα.

Τρίτο σενάριο, να μην συμφωνηθεί τίποτε και να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις αμέσως μετά τη συνάντηση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητεί συνέχιση των διαβουλεύσεων στο επίπεδο των διαπραγματευτών, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου της κοινής διακήρυξης. Την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς να τερματίζει τις συζητήσεις λόγω αδιεξόδου, να ζητήσει είτε έναρξη συνομιλιών χωρίς κοινής διακήρυξης είτε την έκδοση ενός σύντομου και γενικόλογου κειμένου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει η προσπάθεια.
Τέταρτο σενάριο, να σημειωθεί πρόοδος, έστω και μικρή και να τύχει τούτο ανάδειξης, τόσο από τουρκικής πλευράς όσο και από τρίτους, εν δυνάμει μεσολαβητές. Αυτό που θα προβληθεί είναι πως οι Αναστασιάδης και Έρογλου έχουν καταφέρει να κάνουν κάποια βήματα, έστω και μικρά, τονίζοντας πως θα ήταν καλό να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θ’ αρχίσει η διαδικασία χωρίς συμφωνημένη βάση με τους Αναστασιάδη και Έρογλου να συζητούν το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης. (tanea)
www.prisonplanet.gr

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *